Trista miliona dolara za rupu duboku 15 milijardi

© AFP 2023 / STRPosledice snažne eksplozije u Bejrutu
Posledice snažne eksplozije u Bejrutu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na video-konferenciji o Libanu, donatori su obećali 298 miliona dolara za hitnu humanitarnu pomoć toj zemlji posle razorne eksplozije u Bejrutu, saopštila je kancelarija francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je bio organizator skupa.

Emanuel Makron je bio domaćin donatorske video-konferencije za Liban, gde je eksplozija u luci prestonice Bejruta napravila štetu od pet do 15 milijardi dolara, dok je zemlja i pre nesreće bila na ivici privrednog kolapsa.

Iz kancelarije francuskog predsednika je saopšteno da su donatori obećali humanitarnu pomoć od 298 miliona dolara, prenosi RTS.

Evropska komisija obećala je dodatnih 33 miliona evra. Izvršno telo Evropske unije saopštilo je da se radi o pomoći koja je ranije najavljena, prenosi AP.

Novo finansiranje iz EU biće upućeno agencijama UN, nevladinim organizacijama i međunarodnim organizacijama i strogo će se nadzirati, navodi se u saopštenju.

Predsednik Kipra Nikos Anastasiadis rekao je da je spreman da stavi morski prostor i aerodrom te zemlje na raspolaganje međunarodnoj zajednici za prenošenje humanitarne pomoći ili bilo koju drugu pomoć u susedni Liban.

Naveo je da će Kipar poslati još 40 tona sanitetskog materijala, generatora, odeće i konzervirane hrane u Liban, pored pet već otpremljenih tona.

Španska vlada kaže da će poslati hitnu pomoć u Liban, uključujući lekove i sanitetski materijal. Premijer Pedro Sančez rekao je da će Libanu „biti potrebna velika podrška da se nosi sa štetom“.

Velika Britanija je obećala 22 miliona evra za pomoć Libanu. Britanija je ranije obećala 5,5 miliona evra i poslala je medicinske stručnjake i brod za istraživanje Kraljevske mornarice u Bejrut.

Brod će pomoći u proceni štete od eksplozije koju je izazvalo na hiljade tona amonijum nitrata, raznevši luku i opustošivši veći deo grada.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je da će njegova zemlja Libanu pružiti dodatnih 10 miliona evra hitne pomoći.

© REUTERS / POOLEmanuel Makron razgovara sa svetskim liderima na telekonferenciji o Libanu.
Trista miliona dolara za rupu duboku 15 milijardi - Sputnik Srbija
Emanuel Makron razgovara sa svetskim liderima na telekonferenciji o Libanu.

Berlin je drugi najveći bilateralni donator Libana, navodi nemačko ministarstvo spoljnih poslova. Od 2012. Nemačka je obezbedila više od 1,2 milijarde evra za razvojnu pomoć zemlji, kao i 634 miliona evra za humanitarni rad.

Francuska šalje nosač helikoptera i teretni brod sa hitnom pomoći i zalihama u Bejrut.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da dolaze još dva broda pored osam letova koji su planirani od razorne eksplozije u Bejrutu i dovode stručnjake, spasilačke radnike i zalihe.

Ukupno, Francuska šalje 18 tona medicinske pomoći, uključujuči lekove, vakcine i higijenske komplete i 663 tone pomoći u hrani, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

Vrhovni zvaničnik USAID-a Džon Barsa kaže da američka pomoć u iznosu od 15 miliona dolara neće biti pod kontrolom tamošnje vlade, već da će direktno ići onima kojima je najpotrebnija.

Govoreći uoči odlaska u Bejrut, Barsa je danas rekao da će pomoć biti usmerena na medicinske organe na Američkom univerzitetu u Bejrutu i Američkom libanskom univerzitetu.

SAD će obezbediti novac Svetskom programu za hranu za hitne obroke za oko 300.000 ljudi pogođenih eksplozijom u bejrutskoj luci, pored kompleta za hitnu medicinsku pomoć, rekli su američki zvaničnici.

Međunarodni monetarni fonda ponovo je upozorio Liban da neće dobijati kredite od te institucije ako ne reformiše vladu.

„Svetske sile dužne da pomognu libanskom narodu“

Makron, prvi svetski lider koji je posetio Liban nakon nesreće, poručio je na otvaranju konferencije da su svetske sile dužne da pomognu libanskom narodu, prenosi Rojters.

„Moramo da delujemo brzo i efikasno tako da ova pomoć ode direktno kuda treba“, rekao je Makron i dodao da je „budućnost Libana na kocki“.

Istakao je da ponuda pomoći uključuje i podršku za nepristrasnu, kredibilnu i nezavisnu istragu o eksploziji u luci u Bejrutu 4. avgusta, u kojoj je poginulo 158 ljudi.

Konferencija je održana uz podršku UN, a na njoj je učestvovao i predsednik SAD Donald Tramp preko video-linka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala