Srpska špijunka opasnija od Mate Hari: Radila za partizane, četnike, Nemce, Engleze...

CC0 / Unsplash / Špijun
Špijun - Sputnik Srbija
Pratite nas
Domaći špijunski triler sa elementima melodrame „Vera“, inspirisan istinitom pričom o četvorostrukoj špijunki iz vremena Drugog svetskog rata, trebalo bi da uskoro bude snimljen.

Scenario i režiju potpisuje Nedeljko Kovačić, za muziku će se pobrinuti Vladimir Graić, a kostime će uraditi Nevena Milovanović. Od snimljenog materijala planirana je i TV serija od 12 epizoda, a snimanje bi u skladu s razvojem aktuelne situacije s korona virusom trebalo da počne u februaru ili martu sledeće godine u Beogradu i okolini.

Film „Vera“ inspirisan je istinitom pričom o Veri Pešić (1919-1944), koja je kao četvorostruka srpska špijunka iz Drugog svetskog rata, radila kako za Nemce tako i za Engleze, četnike i partizane, ali, pre svega, za svoj račun. Vera je redak primer hrabre i inteligentne, nezavisne žene koja, ideološki neopredeljena, pokušava da preživi u surovom muškom balkanskom svetu u jednom teškom vremenu. Na isti način je i film o njoj ideološki neutralan“, ispričala je za Blic producentkinja Danka Milošević, po čijoj ideji se krenulo u realizaciju ovog projekta.

© Skrinšot, JutjubVera Pešić, četvorostruka špijunka iz Drugog svetskog rata.
Srpska špijunka opasnija od Mate Hari: Radila za partizane, četnike, Nemce, Engleze... - Sputnik Srbija
Vera Pešić, četvorostruka špijunka iz Drugog svetskog rata.

„Vera“ je ženski film o drami jedne zanimljive istorijske ličnosti koji će komunicirati sa savremenom publikom na moderan način. Zanimljivo je da ekranizacija priče o „srpskoj Mata Hari“ nije dosad realizovana.

„Proces istraživanja materijala o Veri Pešić bio je opsežan i trajao je oko godinu dana, uz konsultovanje istorijskih arhiva, odnosno dostupnih originalnih dokumenata sačuvanih iz tog vremena, pri čemu treba istaći istraživački rad novinarke Dragane Bokan i dragocenu pomoć koju je pružio general Svetko Kovač, veliki poznavalac istorije domaćih tajnih službi. Budući da je sam istorijski lik Vere Pešić pomalo misteriozan i obavijen velom tajne, priča o filmskoj Veri biće romantizovana fikcija zasnovana na činjenicama“,otkriva Danka Milošević.

Kasting za ulogu Vere, kao i za ostale protagoniste još je u toku.

„Reditelj i scenarista Nedeljko Kovačić i kasting direktor Nenad Pavlović su dosad razgovarali o velikom broju mladih, manje ili više afirmisanih glumica, i dosad se uži izbor sveo na njih desetak, od kojih će u najskorije vreme biti izabrana Vera, a zatim u skladu s njom i ostale uloge. Ono je što je za sada sigurno je da će Tihomir Stanić tumačiti lik Koste Pećanca, zvali smo rusko-srpskog glumca Petra Zekavicu iz Moskve, zatim Aleksandra Srećkovića Kuburu, Dragana Vujića Vujketa, Branislava Lečića, Bojana Dimitrijevića, zatim Elenu Prepetovu Kostić, rusku glumicu koja živi i radi u Banjaluci. Planiramo još da zovemo Nikolu Koja, Anu Sofrenović, Dragana Mićanovića i druge“, kaže producentkinja.

Od Filmskog centra Srbije film „Vera“ dobio je novčanu pomoć za snimanje. Danka ističe da je iznos koji su dobili, 25 odsto budžeta za film.

„Ostatak sredstava obezbedićemo učešćem kooproducenata iz zemlje i regiona, a plan nam je da apliciramo za podršku kod Evropskog filmskog fonda“, kaže Danka Milošević.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala