Nemački mediji pronašli tajnog pomoćnika „Severnog toka 2“

© Foto : Nord Stream 2 / Axel SchmidtIzgradnja gasovoda Severni tok 2
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uprkos američkim sankcijama, Rusija nastavlja izgradnju „Severnog toka 2“. Brod „Akademik Čerski“ bi mogao dovršiti izgradnju gasovoda , ali je sada očigledno da će imati pomoćnika – tajni brod „Rosini“, pišu nemački mediji.

Prema pisanju nemačkog časopisa „Fokus“ i lista „Ostsi cajtung“, tajni brod „Rosini“ nalazi se u luci grada Zasnic na nemačkom ostrvu Rigen još od juna. U susednoj luci ostrva Mukran baziran je ruski brod „Akademik Čerski“.

Nemački mediji tvrde da novi tajanstveni brod ima ulogu pomoćnika u postavljanju cevi po dnu Baltičkog mora. Kako navode, na brodu se nalazi oko 140 radnika, među kojima su Rusi, Britanci, Ukrajinci i Italijani, koje autobusima prevoze do susedne luke gde se nalazi „Akademik Čerski“.

Kompanija „Nord strim AG“ je saopštila da nema nikakve veze sa tajnim brodom.

Zagat na obali duž koje se postavljaju cevi za gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija
Konačna odluka: Danska dala zeleno svetlo za nastavak izgradnje „Severnog toka 2“

Ipak, nemački mediji pretpostavljaju da je ta tajnovitost povezana sa strahovima učesnika u izgradnji gasovoda da će biti uključeni na američki sankcioni spisak.

„Trenutno sankcije prete praktično svim učesnicima u projektu 'Severni tok 2' – građevinskim kompanijama, dobavljačima, finansijerima, osiguravajućim licima, lukama, pa čak i gradonačelnik Zasnica frank Kraht može biti na nišanu Amerikanaca“, piše „Fokus“.

Ruski mediji podsećaju da SAD vrše sve veći pritisak na projekat. Ranije su protiv gasovoda uveli sankcije, koje su dovele do toga da kompanija „Ol siz“ napusti projekat i da povuče sve svoje brodove za postavljanje cevi. Sada Rusija pokušava da dovrši izgradnju preostalih 100 kilometara gasovoda sopstvenim snagama.

Ranije je iznajmljivač barže za polaganje cevi „Fortuna“, koja bi mogla dovršiti izgradnju gasovoda „Severni tok 2“, ne namerava da učestvuje u radovima postavljanja cevi u Baltičkom moru.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala