I hram Hrista Spasitelja u Istanbulu može postati džamija

© Foto : Public domainCrkva Hrista Spasitelja u Polju
Crkva Hrista Spasitelja u Polju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Eksperti smatraju da bi još jedna vizantijska crkva u Turskoj mogla biti pretvorena u džamiju. U pitanju je hram Hrista Spasitelja koji se još naziva Hora.

Hram je izgrađen još u V veku u poljima (Hora) severozapadno od tadašnjeg grada, oivičenog Konstantinovim bedemom. On je poznat po tome što se u njemu nalaze dobro očuvani vizantijski mozaici zbog čega je unet u spisak svetske baštine UNESKO, navodi portal „Blagovest-info“.

Na razmeđu XV i XVI veka, nakon osvajanja Carigrada, crkva je bila pretvorena u džamiju. Turci su je bili nazvali Karije. Ona je to ostala sve do sredine HH veka, kada je dobila status muzeja. Nakon toga su bili otkriveni mozaici i freske, koji su bila prekriveni malterom u periodu kada je imala status džamije.

U novembru 2019. godine državni savet Turske je doneo odluku da se hram preda pod upravu Dijaneta – resora za poslove religije. Ukaz iz 1945. godine po kojem je Hora bila pretvorena u muzej je bio ukinut.

Odluka da se Aja Sofija pretvori u džamiju, izazvala je opravdane sumnje nekih eksperata da istu sudbinu čeka i crkva Hrista Spasitelja.

Pročitajte još:

Aja Sofija ─ crkva zbog koje je knez Vladimir pokrstio Rusiju /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala