Novi kineski navigacioni sistem istiskuje američki „Dži-Pi-Es“ /video/

© Sputnik / Denis Krюkov / Uđi u bazu fotografijaGLONASS
GLONASS - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Kine Si Đinping je najavio novi kineski navigacioni sistem „Beidou-3“ koji će oslabiti moć američke navigacije „Dži-Pi-Es“.

Kina nije samo treća država u nizu, posle Amerike i Rusije, koja ima svoj sistem satelitske navigacije, nego je i sa Rusijom potpisala sporazum o saradnji i korišćenju sistema „GLONASS“ i „Beidou-3“. Sporazum o saradnji su potpisali predsednici država 07. novembra 2018. godine u Pekingu, a pre godinu dana je Ruska duma ratifikovala sporazum.

Na inicijativu „Roskosmosa“ i Kineske komisije za navigacione sisteme 2015.godine je nastao rusko-kineski komitet koji ima za cilj da utemelji zajednički rad na razvoju navigacionih sistema Rusije i Kine i produbi saradnju u navigacionoj tehnologiji.

Kineski i ruski sateliti ne ometaju jedni druge i njihove signali se podjednako koriste. Prema informacijama medija kineski sistem ima mogućnost da najpreciznije odredi poziciju, ova osobina će biti poboljšana uz podršku „GLONASS“, navodi „Nezavisimaja gazeta“.

Prema mišljenju eksperata, sistem „Beidou-3“ je toliko dobar da može da istisne Ameriku kao lidera na svetskom tržištu navigacije.

Amerika je tu poziciju dobila nakon raspada Sovjetskog Saveza. Hladni rat je doveo do toga da je „GLONASS“ kao i sama država bila podvrgnuta mnogim izazovima tokom krize 90-ih godina prošlog veka. „Dži-Pi-Es“ je dobio veliki broj korisnika. Američki sistem je postao podložan lažnim signalima, Amerika nije mogla da se osloni na informacije koje dobija, što je oslabilo njene vojne moći. Vremenom je Rusija napravila veliki korak i nove ruske tehnologije su postale glavni problem za Ameriku, pisala je kineska „Sina“.

Mesec - Sputnik Srbija
Rusija napravila „mesečev navigator“

Kineski sistem „Beidou-3“ kao „Dži-Pi-Es“ i „GLONASS“ je u mogućnosti da snimi celokupnu zemljinu kuglu. Poslednji 55. satelit je uspešno lansiran 23. juna sa kosmodroma provincije Sečuan.

Eksperimentalna provera „Beidou“ je bila tokom 1989. godine, a 1994. godine je bila prva etapa razvoja „Beidou-1“, „Beidou-2“ je obezbedio regionalno pozicioniranje, pokrivao je teritoriju Kine i okolne zemlje. Krajem ove godine će „Beidou-3“ pokriti ceo svet.

Razvoj vojnog navigacionog sistema je doveo do toga da se sateliti na visini od 20.000 kilometara koriste ne samo za vojne već i za civilne zadatke. Zahvaljujući visokoj tehnologiji satelita moguće su videokonferencije, emitovanje televizijskog programa, telefonske usluge i dostup internetu. Bez obzira što su vojne frekvencije, u odnosu na civilne, kodirane, u slučaju rata čak i šifrovani signali mogu biti blokirani, a brodovi, avioni i bespilotne letelice će u tom slučaju izgubiti komunikaciju.

Navigacioni sistemi su važni za nacionalnu sigurnost, zato rusko-kineska saradnja u ovoj oblasti predstavlja stratešku interakciju dve države.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala