Auto-litije širom Crne Gore, u Kolašinu policija blokirala put /video/

© Sputnik / Nebojša PopovićAuto-litija
Auto-litija  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Širom Crne Gore danas se održavaju auto-litije. Auto-litije se održavaju u Boki Kotorskoj, od Budve do Herceg Novog, Bijelom Polju, Beranama, Mojkovcu, a u Kolašinu je zaustavljena jer je policija blokirala put.

Na putu ka Kolašinu, policija je zaustavila veliku kolonu koja je izašla da izrazi bunt zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovesti, javlja „In4s“.

Na mostu je blokada, a Kolašinci pregovaraju sa načelnikom policije. Oni uzvikuju: „Ustala je Crna Gora, svetinja se branit’ mora – Milo lopove!“

Više od 400 automobila krenulo je iz Bijelog Polja u auto litiju dugu oko 100 kilometara.

Bjelopoljci koji su u automobila po dvoje, shodno jednoj od privremenih mera NKT za zarazne bolesti, na ovaj način protestuju protiv na skandalozan način usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti, uperenim, kako se tumači protiv svetinja i SPC u Crnoj Gori, prenose Novosti.

„Ne damo svetinje“, skandira se iz automobila okićenih trobojkama, iz kojih se čuju i crkvene pesme i jedna od himni veličanstvenih litija u Crnoj Gori „Mi smo deca neba“.

Auto litija u Bijelom polju, za razliku od nekih ranijih, kada je policija hapsila učesnike, protiče u najboljem redu i uz obostrano poštovanje ljudi u njoj i prolaznika. U Više bjelopoljskih naselja učesnici litije pozdravljani su od okupljenog naroda koji ih je zasipao cvećem i aplauzima.

Velika bokeljska auto-litija održava se od Budve do Herceg Novog i kako prenosi „In4s“, najveća je do sada.

Auto litija održana je i u Baru.

Beranci su još jednom pokazali da nema kompromisa u odbrani svetinja i poštujući mere NKT, organizovali su auto-litiju u znak podrške SPC.

​I u Pljevljima i Mojkovcu je održana auto-litija za spas svetinja.

Velika auto litija održana je i u Budvi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala