Zaharova: Kijev „ne razume“ Minske sporazume jer ne želi da reši pitanje Donbasa

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaPortparolka MIP Rusije Marija Zaharova
Portparolka MIP Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlasti u Kijevu svojim stavom da „ne razumeju“ Minske sporazume pokazuju da ne žele da reše pitanje Donbasa, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Skoro pet godina nakon što su napravljeni sporazumi i pet godina koliko pokušavamo da ih realizujemo, znate šta su oni rekli? ‘Mi ne razumo šta tamo piše.’ Uvek bude tako kad pet godina pokušavaš da realizuješ a onda kažeš: ’Nešto ne razumem, bilo bi lepo kada bi nam ponovo objasnili.’ O čemu to govori? O tome da oni ne žele da reše to pitanje“, rekla je Zaharova tokom učešća na sveruskom obrazovnom forumu „Teritorija smisla 2020“.

Rusija je, kao zemlja koja je učestvovala u izradi Minskih sporazuma, svoje odradila i spremni smo da idemo dalje, rekla je Zaharova.

Iz Kremlja su nedavno saopštili da je u poslednjih nekoliko meseci bilo teško ne obratiti pažnju na doslednu politiku Kijeva na različitim nivoima, usmerenu, ako ne na urušavanje dokumenta, onda na to da se minski kompleks mera, koji je kamen temeljac u procesu regulisanja, podvrgne brojnim pitanjima.

„Teško je reći šta se tamo može dešifrovati, jer je sve prilično prosto napisano i dokument sadrži detaljne formulacije. Kontakti će biti nastavljen“, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, komentarišući zahtev predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da se dešifruju Minski sporazumi o Donbasu.

Rat u Donbasu

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u Kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Minski sporazumi reguliše, između ostalog, davanja specijalnog statusa samoproglašenim republikama u Donbasu, ali do danas Kijev nije ispunio preuzete obaveze. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala