Vojska Albanije kupuje američke izviđačke dronove

Pratite nasTelegramOdyssey
Albanija planira kupovinu šest malih američkih izviđačkih bespilotnih letelica RQ-20B Puma i pripadajuće opreme za izviđanje.

Portal Balkanska bezbednosna mreža piše da su u pitanju su dronovi koji se lansiraju „iz ruke“ i koji se koriste za izviđanje u pešadiji, specijalnim jedinicama i mornarici.

„Sličan mali dron, izraelski Skajlark, koriste vojske Hrvatske, Mađarske i Severne Makedonije“, piše taj portal i dodaje da je „Puma“ letelica nove generacije koja ima domet od 20 kilometra i koja na maksimalnoj visini od 150 metara može da provede najviše tri sata.

Navodi se da je proizvođač tih letelica, američka firma „Aerovajronment“ poslala zvaničan zahtev za sklapanje ugovora Komandi za ugovaranje Kopnene vojske SAD, koja je nadležna za izdavanje dozvole za izvoz ove vrste vojne opreme.

Ugovor predviđa da albanska vojska nabavi šest dronova, tri digitalna linka za prenos informacija, šest kompleta rezervnih delova, sedam kompleta opreme i softvera za izviđanje kao i ugovor o logističkoj podršci u trajanju od dve godine.

Očekuje se da ugovor dobije zeleno svetlo američkih institucija do kraja godine, sa rokom isporuke do kraja 2022. godine.

Prvenstvena namena dronova biće u mornarici, pešadijskim, izviđačkim i specijalnim jedinicama albanske vojske.

„Puma“ je nastala po zahtevu Komande za specijalne operacije Vojske SAD, ali ga sada koristi cela američka vojska, na kopnu i moru.

Upotrebljavaju ga i Velika Britanija, Nemačka, Belgija, Letonija, Estonija i Egipat, uglavnom za specijalne ili multinacionalne operacije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala