Posle pisanja Sputnjika: Provereno — nema mina u centru Beograda!

© Foto : Facebook / Goran VesićNatpis u centru Beograda - Provereno, min njet (provereno nema mina)
Natpis u centru Beograda - Provereno, min njet (provereno nema mina) - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda danas je završio konzervaciju poslednjeg sačuvanog natpisa „Provereno min net“ u centru grada. Inicijativu da se ovaj natpis sačuva pokrenuli su Beograđanin Branimir Gajić i beogradska redakcija Sputnjika.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić u ime Grada Beograda zahvalio se Branimiru Gajiću i Sputnjiku.

Vesić je rekao da je ponosan i srećan jer će neke nove generacije prolazeći tuda moći da saznaju šta se dešavalo u istoriji Beograda i šta taj natpis znači.

Zgrada na uglu ulica Kneza Miloša i Kralja Milana pod zaštitom je države, a obeležavanje tragova Crvene armije daće joj još veću vrednost. - Sputnik Srbija
EKSKLUZIVNO Pojavila se ruska poruka „Provereno min net“ usred Beograda ― grad hitno reagovao

On je podsetio na istorijske činjenice da su u oktobru 1944. godine sovjetske jedinice za deminiranje pregledale hiljade zgrada u našem gradu i deaktivirali mine koje su nacisti ostavili povlačeći se iz Beograda. Na svakoj zgradi koju su sovjetski heroji pregledali, na fasadi su ostavljali natpis „PROVERENO MIN NET“, što je bio dokaz da građani mogu da žive tu jer je bezbedno.

Posle rata bilo je veoma mnogo ovakvih natpisa na fasadama, ali vremenom su nestajali, tako da nijedan nije bio sačuvan. Najduže se zadržao onaj natpis na Slaviji.

© Foto : Facebook / Goran VesićPosle rata bilo je veoma mnogo ovakvih natpisa na fasadama u Beogradu. Značilo je da su ih pregledale sovjetske jedinice za deminiranje i da su bezbedne.
Posle pisanja Sputnjika: Provereno — nema mina u centru Beograda! - Sputnik Srbija
Posle rata bilo je veoma mnogo ovakvih natpisa na fasadama u Beogradu. Značilo je da su ih pregledale sovjetske jedinice za deminiranje i da su bezbedne.

Kada je nedavno AIK banka počela sa renoviranjem fasade zgrade na uglu Kralja Milana i Kneza Miloša, jedan naš sugrađanin, Branimir Gajić je ugledao ovaj natpis i odmah obavestio Zavod za zaštitu spomenika kulture i Grad Beograd.

„Nismo imali dilemu da ovaj natpis treba da sačuvamo. Zavod je izvršio konzervaciju i zaštitio natpis staklom, na kome se nalazi prigodan tekst na srpskom, ruskom i engleskom o tome šta natpis znači“ rekao je Vesić za Sputnjik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala