Kako je Armata „progledala“

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaTenk T-14 „Armata“ na Crvenom trgu u Moskvi, na paradi povodom Dana pobede nad fašizmom
Tenk T-14 „Armata“ na Crvenom trgu u Moskvi, na paradi povodom Dana pobede nad fašizmom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski Vojno-industrijski kompleks je objavio da je glavni problem sa tenkom „Armata“ rešen - dobija novu optičku opremu za noćno osmatranje.

Rusija je još u vreme Sovjetskog saveza zaostajala za Zapadom i godinama je kupovala infracrvene nišane od država članica NATO. Posle 2014. godine isporuke su prekinute. 

Ministar industrije i trgovine Denis Manturov je objavio, da su rešena sva pitanja sa infracrvenim nišanima i motorima tenka T-14 „Armata“. Sada „motor ima upravo one parametre i tehničke karakteristike koje se nalaze u tehničkom projektu“, prenosi portal „Vzgljad“.

„Osnovni problem tenka „Armata“ je to što je prvobitna oprema bila skupa i proizvodila se u inostranstvu“, napomenuo je urednik časopisa „Arsenal otadžbine“ Aleksej Leonkov.

Eksperti podsećaju da postoji bliži i dalji infracrveni dijapazon, u kome i nastaju toplotno-infracrvene slike.

„U periodu Sovjetskog Saveza nisu obraćali pažnju na daleki spektar, tako smo i zaostali u odnosu na Zapad, posebno Francusku“, seća se član ekspertskog saveza Vojno-industrijske komisije, rezervni pukovnik Viktor Murakovski. Kada se primi infracrveno zračenje, ako se poveća daljina za određivanje cilja, toplotni kontrast objekta je jasnije vidljiv.

„Potrebna su nam jedinjenja kadmijuma, žive i telura, ali mi ih do skora nismo imali, kupovali smo ih od Francuza,“ navodi Murakovski.

Poslednjih godina Rusija ima jedinjenja koja su joj potrebna i dovoljna kako bi se „Armata“ opremila infracrvenim zracima. „Ali ubuduće je potrebno napraviti serijsku proizvodnju“, ukazuje Murahovski.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala