Glavni ukrajinski pregovarač: Kako do apsolutnog prekida vatre u Donbasu? Potrebne su četiri stvari

© Sputnik / Andreй Stenin / Uđi u bazu fotografijaUstanici u Donbasu
Ustanici u Donbasu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavni ukrajinski pregovarač u Kontakt grupi za Donbas Leonid Kravčuk smatra da je apsolutni prekid vatre u Dombasu, regionu na jugoistoku Ukrajine, moguć ali samo ako se ispoštuju četiri stvari.
„To se može postići kroz pregovore - to je jedno, kroz diskusiju – to je dva, kompromise – tri i odgovarajuće ustupke, ali samo u slučaju da ih bude i sa jedne i sa druge strane“, rekao je Kravčuk u emisiji TV stanice „Obozrevatelj“.

Prvi predsednik Ukrajine odnedavno je u trilateralnoj Kontakt grupi za Donbas.

On je na tom mestu zamenio Leonida Kučmu.

Šta o tome misli Moskva

Na Kravčukove reči ubrzo su stigle i reakcije iz Moskve. Poslanik Dume Ruslan Baljbek smatra da se to što je rekao Kravčuk ne može uzeti za ozbiljno i dodaje da je Ukrajina i do sada govorila da želi prekid vatre u Donbasu ali da ništa nije učinila u cilju sprovođenja Minskih sporazuma.

„I sad od bivšeg predsednika Ukrajine čujemo priče, bez ikakvih konkretnih detalja, a pošteno govoreći, on nema nikakva ovlašćenja. Da priča - u tome je Kravčuk ekspert, ali, recimo to direktno, u rešavanju građanskog konflikta on je beznačajan faktor i uzimati njegove reči za ozbiljno - nema smisla“, rekao je deputat.

U Donbasu su krajem jula stupile na snagu dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Dogovor uključuje zabranu bilo koje vrste vatre, raspoređivanje teškog naoružanja, ofanzivne i diverzione akcije, a predviđa i disciplinsku odgovornost za narušavanje sporazuma. Očekuje se da će primena mera obezbediti potpuni prekid vatre u Donbasu.  

U međuvremenu, predstavnici samoproglašene Donjecke Narodne Republike rekao je da ukrajinska vojska minira javne puteve i raspoređuje vojnu tehniku u naseljima u Donbasu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala