Tramp potpisao naredbe: Zabrana Tik Toka i ViČeta za 45 dana

© Depositphotos.com / JosekubeAplikacija Tik Tok
Aplikacija Tik Tok - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD-a Donald Tramp je potpisao je naredbe kojima će se zabraniti američke transakcije s kineskim kompanijama BajtDens, vlasnikom aplikacije Tik Tok za deljenje video sadržaja, i Tencentom, operatorom aplikacije za razmenu poruka ViČet.

Izvršne naredbe, koje stupaju na snagu za 45 dana, usledile su nakon što je Trampova administracija saopštila ove sedmice da je pojačala napore za eliminisanje „nepouzdanih“ kineskih aplikacija iz američkih digitalnih mreža i nazvala Tik Tok i ViČet „ozbiljnim pretnjama“.

U naredbama stoji i da te aplikacije prikupljaju informaciju u korisniku, uključujući njegove podatke i lokaciju, kao i istorijat pretraživanja.

„Potencijalno bi to moglo da omogući Kini da prati kretanje federalnih agenata i američkih najamnika, da stvori dosijee sa njihovim ličnim podacima kako bi ih potom ucenjivali i vršili industrijsku špijunažu“, navodi se u dekretu.

Tramp je ujedno optužio te kineske aplikacije za cenzuru određenog tipa sadržaja, iako nije precizirao o kakvom sadržaju je reč.

Prethodno je Tramp saopštio da jedini način da te aplikacije ne budu zabranjene na teritoriji SAD jeste da ih kupi neka američka kompanija i to najkasnije do 15. septembra.

S tim u vezi oglasio se Majkrosoft, koji je rekao da će nastaviti pregovore sa kineskim kompanijama oko kupovine tih aplikacija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala