Skupština Kosova danas usvaja Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK

© AP Photo / Visar KryeziuPripadnici teroritičke organizacije OVK
Pripadnici teroritičke organizacije OVK - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanici kosovske skupštine, prema najavama, trebalo bi danas da razmatraju Nacrt zakona o zaštiti borbe OVK.

Kako se navodi u prvom članu Nacrta, cilj zakona je "zaštita vrednosti borbe OVK, koja je svojim požrtvovanjem, angažovanjem dala neprocenjivi doprinos Oslobodilačkoj borbi Kosova i bila odlučujući faktor za slobodu i nezavisnost naroda Kosova".

Zakonom se određuje i "institucionalna i građanska obaveza za zaštitu vrednosti borbe OVK", a kako se navodi, ko ne bude poštovao odredbe, biće krivično gonjen.

Članom 6. se nalaže Kosovskoj vladi da reaguje u slučaju pritvora ili hapšenja veterana OVK na osnovu naloga vlasti u Beogradu.

Pristalice i podržavaoci OVK-a - Sputnik Srbija
Panika zbog istine: Priština kažnjava svakog ko govori o monstruoznim zločinima OVK

"U slučaju pritvora ili hapšenja veterana OVK, na osnovu međunarodnih naloga za hapšenje koje je izdala Srbija iz političkih motiva, Vlada Kosova preduzima potrebne mere za zaštitu veterana i u roku od pet dana mora pismeno da obavesti Skupštinu o preduzetim merama", piše u članu 6.

Navodi se da je svaki zvaničnik i građanin Kosova dužan da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene tim zakonom, prenosi Tanjug.

Zakon o vrednostima OVK je predložila Demokratska partija Kosova još početkom 2018. godine, a iako je protiv osnivača te stranke Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, napisana optužnica u Specijalnom sudu u Hagu, zbog sumnje da su na čelu OVK počinili ratne zločine, sredinom prošlog meseca kosovska vlada odobrila je Nacrt zakona i uputila ga skupštini na razmatranje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala