Putin i Lukašenko: Pitanje uhapšenih Rusa rešićemo u duhu uzajamnog razumevanja

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na sastanku u Biškeku
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na sastanku u Biškeku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko razgovarali su danas telefonom o uhapšenim ruskim državljanima na teritoriji Belorusije, saopšteno je iz Kremlja.

Kako se navodi, predsednici su razmenili mišljenja po tom pitanju, i izrazili sigurnost da će se taj problem rešiti u duhu uzajamnog razumevanja.

Iz Kremlja takođe navode i da je Rusija zainteresovana za očuvanje stabilnosti po pitanju unutarpolitičke situacije u Belorusiji u svetlu predstojećih predsedničkih izbora u toj zemlji.

Inače, predsednički izbori zakazani su za 9. avgust, a na listi je ukupno pet kandidata među kojima je i Lukašenko.

Podsetimo, Belorusija je 29. jula uhapsila 33 ruska državljanina pod optužbom da su pripremali teroristički akt, zbog čega im preti do 20 godina zatvora. Nešto kasnije je Istražni komitet Belorusije saopštio da su oni u zemlju ušli kako bi se bavili pripremama demonstracija.

Mediji su preneli da su bezbednosne službe prijavile da je u Belorusiju doputovalo oko 200 „boraca“ koji bi trebalo da se bave destabilizacijom situacije tokom predizborne kampanje.

Moskva je odbacila sve navode da su ruski državljani umešani u unutarpolitičke procese u Belorusije, dok je Ministarstvo inostranih poslova Rusije navelo da su uhapšeni ruski državljani u Belorusiji bili samo u tranzitu i da je njihovo konačno odredište bilo Istanbul.

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se nedavno tim povodom s članovima Saveta bezbednosti Rusije.

Prema rečima portparola Kremlja, na sastanku je istaknuto da je potrebno što pre utvrditi zbog čega su oni uhapšeni kako bi se omogućilo njihovo puštanje na slobodu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala