Predsednik Libana: Postoji mogućnost da je spoljni faktor umešan u eksploziju u Bejrutu

© AP Photo / Hassan AmmarEksplozija u Bejrutu
Eksplozija u Bejrutu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Libana Mišel Aun nije isključio mogućnost da je spoljni faktor umešan u eksploziju koja se dogodila u Bejrutu, prenosi libanska televizija MTV.
„Uzrok eksplozije još nije utvrđen, ali postoji mogućnost umešanosti spoljnih snaga korišćenjem rakete ili bombe, ili sprovođenjem nekih drugih aktivnosti“, rekao je Aun.

Lider države je istakao da je tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Bejrutu tražio od njega satelitske snimke trenutka eksplozije u luci. Međutim, ukoliko Pariz ne bude mogao da ih ustupi, Liban će tražiti od drugih zemalja snimke „kako bi utvrdio da li je reč o napadu spolja ili požaru“, precizirao je Aun.

Podsetimo, šestog avgusta održani su antivladini protesti u Bejrutu, a demonstranti su se okupili, jer su besni na rukovodstvo zemlje zbog eksplozije u kojoj je poginulo oko 150 osoba. Libanski državni mediji preneli su da je nekoliko osoba povređeno tokom protesta.

Eksplozija u Bejrutu

U blizini luke u Bejrutu, najnaseljenijem delu glavnog grada Libana, u utorak su odjeknule dve snažne eksplozije koje su ostavile grad razorenim, a stanovnike zatečenim. Udarni talas eksplozije uništio je i oštetio na desetine kuća, automobila, a u mnogim četvrtima prestonice popucala su prozorska stakla.

Vlasti su saopštile da je eksploziju izazvala detonacija 2.700 tona amonijum-nitrata, koji se nalazio u skladištu nakon što je 2015. godine zaplenjen na carini.

Prema pisanju bejrutskih medija, tokom eksplozije u Bejrutu poginulo je 149 osoba, dok je oko 5.000 ljudi povređeno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala