Nova studija: Kako nas eksplozije zvezda „hrane“ /video/

© Foto : NASASupernova
Supernova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Retke eksplozije zvezda proizvele su polovinu kalcijuma u svemiru, uključujući i hranjive materije u našim zubima i kostima, pokazala je nova studija.

Jedinstvene eksplozije, nazvane „supernove bogate kalcijumom“, i dalje su nedokučive u naučnom svetu, ali je jedno nedavno istraživanje bar delimično rasvetlelo poslednje mesece života ovakvih zvezda i njihovih eksplozija.

Upravo takve supernove za samo nekoliko sekundi stvaraju ogromne količine hranjivih materija neophodnih za sva živa bića, preneo je „Dejli mejl“.

Istraživači su, naime, nedavno detektovali SN 2019ehk, na 55 miliona svetlosnih godina od Zemlje, koja je emitovala najviše kalcijuma u odnosu na sve zabeležene jedinstvene eksplozivne astrofizičke događaje te vrste.

​„Takvi događaji su jako retki, tako da nismo znali šta je stvorilo supernovu bogatu kalcijumom. Posmatrajući šta se sa ovom zvezdom desilo u poslednjem mesecu pre nego što je stigla do kritičnog, burnog kraja, zavirili smo u ranije neistražen teren, otvarajući nove puteve u nauci“, izjavio je Vin Džejkobson Galan sa „Sautvest“ univerziteta u Ilinoisu koji je vodio studiju.

Zvezde inače oslobađaju kalcijum, ali samo mala količina nastaje tokom njihovog sagorevanja.

„Supernove bogate kalcijumom“, s druge strane, stvaraju ogromne količine kalcijuma u roku od svega nekoliko sekundi.

Rafaela Marguti, viša autorka studije i docent fizike i astronomije sa fakulteta Vajnberg objasnila je da „supernove, stremeći ravnoteži sa okolinom, oslobađaju energiju“, kao i da emisija kalcijuma efikasan način da se to i postigne.

Tim naučnika je utvrdio da je SN 2019ehk proizveo najviše kalcijuma ikada uočenog u takvom događaju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala