„Gamalej“: Kako ruska vakcina protiv korone deluje na organizam

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv virusa korona
Vakcina protiv virusa korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Čestice virusa korona u vakcini protiv kovida 19 ne mogu naštetiti organizmu, rekao je direktor Nacionalnog istraživačkog centra „Gamalej“ Aleksandar Gincburg.

Prema njegovim rečima, prilikom pravljenja vakcine korišćene su mrtve čestice, napravljene na bazi adenovirusa.

„Čestice koje mogu da reprodukuju sebi slične se označavaju kao žive. Ove čestice (u vakcini) ne mogu se razmnožavati“, rekao je Gincburg za „Rusija 24“.

Kako je rekao, upravo zbog toga nema razloga za strah da vakcina može naštetiti zdravlju čoveka.

Naučnik je istakao da čestice virusa korona maksimalno mogu izazvati nelagodnost, jer prilikom uvođenja stranog antigena u organizam kod vakcinisane osobe snažno počinje da radi imuni sistem.

Testiranja vakcine protiv virusa korona u Rusiji - Sputnik Srbija
Ruska vakcina protiv korone biće registrovana 12. avgusta: Objavljeno ko će je prvi primiti

Kod pojedinih osoba se pri takvim uslovima prirodno povisi temperatura. Tokom kliničkih testiranja vakcine, kod ruskih dobrovoljaca temperatura se ponekad podizala do 37 stepeni, ponekad do 38 stepeni, ali „taj problem se rešavao tabletom paracetamola“, rekao je Gincburg.

Koja je razlika između vakcine protiv korone i vakcine protiv gripa

Tek će za godinu i po do dve dana biti jasno da li će se menjati sastav vakcine protiv virusa korona i da li će biti dovoljno primiti samo jednu, izjavio je direktor Nacionalnog istraživačkog centra „Gamalej“ Aleksandar Gincburg.

Kako je objasnio, moguće je da će se sve odvijati kao sa običnim virusom gripa, budući da je u tom slučaju potrebno menjati antigenski sastav vakcine jednom u dve do tri godine, a isto tako je moguće da će se situacija razvijati kao sa malim boginjama.

„Taj virus se nikada ne menja, barem se tako čini, samim tim, ako se sa kovidom 19 situacija bude razvijala u tom pravcu, biće dovoljna jedna vakcina. To bi bio najbolji mogući scenario. Međutim, za sada je to neizvesno, biće potrebno da prođe godinu i po dana ili dve kako bismo to saznali“, zaključio je on.

Klinička testiranja vakcine koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamalej“ započeta su na Univerzitetu „Sečenov“ 18. juna.

U testiranju je učestvovalo 38 dobrovoljaca, a potvrđena je bezbednost vakcine. Svi su stekli imunitet na virus koronu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala