Besomučna trka velikih sila: Ko pre do vakcine, penje se na tron globalne politike

© AP Photo / Achmad IbrahimVakcina
Vakcina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Epidemija virusa korona pokosila je već 685.780 ljudi širom sveta, a 19 milona je zaraženo ovim virusom. Nova vakcina kao spas protiv ove pošasti pretvorila se u cilj besomučne trke moćnih država kao da im ta „pobeda“ obezbeđuje i vrh u globalnoj politici.

Svetski epidemiolozi već upozoravaju da takav pristup velikih sila može da oteža borbu protiv bolesti, a sa tim se slaže i sagovornik Sputnjika Jovan Kovačić, član Izvršnog komiteta Trilateralne komisije. On ne misli da će onaj ko prvi izbaci vakcinu biti „predvodnik novog svetskog poretka“ ili da će osvojiti političku nadmoć u bilo kom smislu na duži period.

Velike sile u trci za vakcinu protiv kovida 19

„Ako Kinezi ili Rusi prvi izađu sa vakcinama, to će biti politički oportuno i te kako za te zemlje, a naići će na ogroman otpor njihovih rivala na globalnoj sceni. Ukoliko pak Moskva ili Peking izbace vakcinu mesec dana posle, na primer, Engleza ili Amerikanaca, pa je nama daju, mogla bi da izbije ’frka‘. Po principu, što uzimate od Rusa, a ne od nas“, navodi naš sagovornik.

Kovačić kaže da dugo ništa ovako nije pomerilo čovečanstvo iz ose kao što je ova bolest, a razmišljanje koje se može videti u svetskim medijima, da onaj ko bude imao vakcinu može da stavi svet pod kontrolu, pokazatelj je do koje granice je globalna politika spremna da ide zbog premoći i ekonomske dobiti.

„Vakcina će svakako doneti određenu dobit, ekonomsku i političku kao krajnju konsekvencu. Države će se otimati od koga će da kupe, proizvođači koga će angažovati za proizvodnju... Biće ozbiljna utakmica i neko će izaći kao pobednik, a neko kao uvređeni gubitnik. Ali, i to će proći za godinu ili dve“, objašnjava Kovačić.

Farmaceuti će pobediti

Gledano kroz naočare ekonomije neko će debelo da zaradi na vakcini, kaže on, jer se kapitalizam brzo adaptira na nove potrebe tržišta.

„Farmaceutska industrija će najstrašnije profitirati. Vrlo brzo će doći do saradnje između farmaceuta, nezavisno u kojim su zemljama, jer će se dogovarati oko cene, tako da nijedna vakcina ne bude mnogo jeftinija u odnosu na druge“, uveren je on.

S obzirom da ekonomija i politika idu ruku pod ruku, Kovačić ne sumnja da će se paralelno odvijati i politički rat oko vakcina. 

„Biće interesantno, na primer, ako Englezi prvi izbace vakcinu, da li će je prvo prodati Amerikancima, što im Evropa ne bi zaboravila. Ili, ako se pojavi ruska vakcina prva, da li će biti odbačena od Zapada jer su prema Rusiji uvedene sankcije. Nažalost, verujem da će to Amerikanci očekivati iz političkih razloga, što je užas!“, kaže sagovornik Sputnjika.

Već viđena besomučna bitka supersila 

Trenutno je 21 vakcina u fazi kliničkog ispitivanja i sve zemlje nastoje da se obezbede. Manje i siromašnije države uglavnom pokušavaju da osiguraju nabavke preko zajedničkih međunarodnih šema kao što je COVAX, koju vodi SZO i Koalicija za spremnost na epidemije (CEPI).

Do sada je ovom projektu pristupilo 90 siromašnih država, a 75 bogatih je izrazilo nameru da ga finansira. Međutim, SAD, Kina i Rusija nisu pokazivali interesovanje za ovu šemu.

U međuvremenu, ove zemlje, zatim EU i Indija, nastoje da samostalno razviju vakcinu ili sklope sporazume sa farmaceutskim kompanijama kako bi obezbedile neophodne zalihe za sopstvene potrebe, čime se, po mišljenju stručnjaka, zanemaruju globalni interesi. Testiranje pet vakcina u Kini i četiri u SAD poprimilo je, kako piše „Vašington post“, političku dimenziju koja podseća na nadmetanje za tehnološku dominaciju tokom Hladnog rata, uključujući i „trenutak Sputnjika“, kada je nakon lansiranja sovjetskog satelita 1957. započela besomučna trka dve supersile za supremaciju u svemiru. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala