Američki ambasador poručio: SAD nisu anti-OVK

© KoSSevFilip Kosnet
Filip Kosnet - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet naveo je u autorskom tekstu povodom nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK da, SAD nisu anti-OVK, ali da smatraju da bi usvajanje tog zakona oslabilo kosovsku demokratiju.

„Verujem da ovaj zakon, bez obzira na njegove ciljeve, nije u skladu sa opredeljenjem za osnovne slobode koje su u srži ustava Kosova i njegovo usvajanje, u sadašnjem obliku, oslabilo bi kosovsku demokratiju“, naveo je Kosnet u autorskom tekstu koji je preneo je portal Kossev.

Napisao je i da su se „borci OVK borili da prošire slobode ljudima na Kosovu, a ne da ih ograničavaju“ i istakao da SAD nisu „anti-OVK“ već da naprotiv, priznaju da „Kosovo danas ne bi bila nezavisna zemlja bez napora OVK i drugih organizacija otpora“.

U nacrtu zakona koji se danas nalazi pred kosovskim parlamentom, navodi se da je „oružana borba naroda Kosova na čelu sa OVK, bila u cilju oslobođenja Kosova“ a potom i predviđa obaveza javnih službenika i svih ostalih da te vrednosti poštuju pod pretnjom zakonskih sankcija.

Zakon podriva slobodu govora i potkopava ostvarivanje pravde

Ambasador SAD je naveo da je osnovno, sporno pitanje to što nacrt zakona podriva slobodu govora.

„Učiniti krivičnim delom to što se kritikuju određene klase ljudi, organizacija ili istorijska tumačenja, kako ovaj zakon predlaže, proizveo bi zastrašujući efekat na slobodu govora. Zastrašivao bi građane, bilo koje nacionalnosti, bilo koje etničke pripadnosti koji žele da ponude stavove ili tumačenja izvan glavnih tokova, bacio veo straha i neizvesnosti u političkom govoru i otvorio vrata hirovitim ili selektivnim optužbama“, rekao je ambasador SAD.

Kako je dodao, privatno, mnogi građani Kosova – političari, novinari, akademici – rekli su ambasadi da se „već osećaju nelagodno da javno govore o zakonu zbog emocionalno nabijene atmosfere oko bilo koje javne rasprave o OVK i ratnim godinama“.

Prema njegovim rečima, predloženi zakon takođe bi mogao da potkopa napore u ostvarivanju pravde.

„Svedoci, bez obzira na svoje poreklo bi se zapitali da li bi mogli da budu kažnjeni zbog svedočenja o navodnim zločinima pojedinaca povezanih sa OVK, čak iako su te osobe optužene da su postupale samostalno, a ne u ime grupe“, dodao je.

Naveo je da postoje aspekti inicijative za novo zakonodavstvo koje može imati "konstruktivnu ulogu i u iskazivanju poštovanja prema OVK i u zaceljivanju još uvek otvorenih rana zemlje".

S druge strane, kako je dodao, razmatranje zaslužuje zakonodavstvo kojim se pružaju usmerene mogućnosti obrazovanja, zapošljavanje i zdravstvena zaštite onima koji su se borili i propatili tokom rata – uključujući, ali ne ograničavajući se na veterane OVK.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala