U ukrajinskoj luci pronađeno više amonijum nitrata nego u Bejrutu

Pratite nas
Bivši glavni vojni tužilac Ukrajine Anatolij Matios, koji je tu funkciju obavljao za vreme mandata predsednika Petra Porošenka, izvestio saopštio je da je u ukrajinskoj luci uskladištena gomila amonijum nitrata u znatno većoj zapremini od one koja je eksplodirala u Bejrutu, gde je uništena skoro polovina grada.

Matio se zapitao da li će neko spasiti Ukrajinu od tragedije ove veličine.

Kako je Matios napisao na svom Telegram kanalu, još u septembru 2018. godine, brod „Tuzla“ ušao je u luku Nikolajeva sa 3.200 tona šalitre kojoj je istekao roka trajanja. Zbog toga je teret bio zaplenjen.

„Zanima me da li je šalitra još uvek tamo? Ili je možda Arahamija (David Arahamija predsedavajući partije Sluga naroda u Vrhovnoj radi Ukrajine) još od juče proverava tu ukrajinsku luku?“, napisao je bivši tužilac.

Takođe je skrenuo pažnju na činjenicu da je u Bejrutu, gde je oštećena polovina kuća u gradu, a prema poslednjim podacima poginulo 137 osoba, a pet hiljada povređeno, eksplodiralo 2.750 tona amonijum nitrata, a u Nikolajevu je uskladišteno 3.200 tona.

Osim toga, on je istakao da je na Kipru pronađena šalitra i da je pokret Hezbolah koristi kao eksploziv.

Iz otvorenih izvora zna se da je brod „Tuzla“ prevozio 3.235,5 tona proizvoda kompanije „KazAzot AD“ (Republika Kazahstan). Teret je zaplenjen 18. septembra 2018. godine, a nalazi se na u komercijalnoj pomorskoj luci Nikolajeva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala