Pompeo: Postignut napredak u pregovorima Amerike i Rusije o kontroli naoružanja

CC0 / Pixabay / SAD Rusija zastavice
SAD Rusija zastavice - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da su Rusija i SAD postigle određeni napredak u pregovorima o kontroli naoružanja.
„U poslednjih nekoliko meseci naporno smo radili na tome da tri zemlje sa najvećim arsenalom nuklearnog oružja – SAD, Rusija i Kina, održe strateški dijalog o tome kako da zajedno smanjimo pretnju svetu kada je reč o korišćenju tog moćnog oružja. Sa Rusima smo postigli napredak, imali smo dva dobra sastanka i nadam se da ćemo imati još jedan“, istakao je Pompeo.

On je takođe još jednom izrazio nadu da će i Kina učestvovati u pregovorima.

„Smatramo da je to u njihovom interesu i znamo da je to u interesu celog sveta. Nadamo se da će učestvovati, nadamo se da će ih Rusija pozvati da učestvuju. Nadamo se da će ceo svet shvatiti koliko je važno da se tri nuklearne sile sa značajnim resursima i arsenalima okupe i stvore stabilniju i održiviju stratešku situaciju“, zaključio je Pompeo.

Pre nekoliko dana američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će SAD rado zaključiti sporazum sa Rusijom o neširenju nuklearnog oružja.

Sporazum o ograničavanju naoružanja

Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3), koji je potpisan 2010. godine, predstavlja jedini preostali aktuelni sporazum o ograničavanju naoružanja između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Sporazum ističe u februaru 2021. godine i za sada Vašington nije objavio da li namerava da ga produži.

Američka administracija je na različitim nivoima naglašavala potrebu da se u pregovore uključi Kina, ali Peking to odbija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala