Bugarski vojni piloti traže izvinjenje od premijera

Pratite nas
Bugarski vojni piloti izrazili su krajnje negodovanje zbog reči koje su se čule u objavljenom razgovoru premijera Bojka Borisova i potpredsednika vlade Tomislava Dončeva o „običnim pilotima“.

U julu je na internetu objavljen snimak telefonskog razgovora između, kako tvrde autori objave, bugarskog premijera i njegovog zamenika. Oni su razgovarali o Finskoj koja, za razliku od Bugara, nije izabrala za predsednika „običnog pilota“. Inače, predsednik Bugarske Rumen Radev je pre stupanja na funkciju predsednika bio komandant vazdušnih snaga zemlje.

Bugarski sajt „Odbrana“ objavio je žalbu vojnih pilota veterana, koji su revoltirani zbog ove izjave premijera. Oni su u svom pismu podsetili na sve poznate pilote i Bugare koji su doprineli razvoju avijacije.

Veterani su upitali da li su „obični piloti“ oni koji su branili nebo iznad Sofije tokom anglo-američkih bombardovanja za vreme Drugog svetskog rata? „Ili oni koji su izveli stotine rizičnih operacija kako bi pomogli stanovništvu u prirodnim katastrofama, incidentima i nesrećama. Oni koji su spasili stotine života, rizikujući svoje, za ljude u nevolji“.

„I da li možete da nazivate ‘običnim pilotima’ bivše predsednike SAD – Džordža Buša Starijeg i Džordža Buša Mlađeg? A bivšeg predsednika Egipta Hosnija Mubaraka? A bivšeg predsednika Izraela Ezera Vajcmana itd? Svi oni su vojni piloti, a to je profesija i predsednika Bugarske“, dodaje se u obraćanju 17 bugarskih vojnih pilota veterana.  

„Insistiramo na tome da se odmah otkrije da li je ovaj snimak istinit. Pozivamo Tomislava Dončeva, ako shvata pojam časti i dostojanstva, da kaže istinu“, rekli su predstavnici bugarskog vojnog vazduhoplovstva.

Piloti ističu i da, ukoliko se utvrdi da je snimak verodostojan, onda Borisov ima samo jedan izlaz – da podnese ostavku.

„Možete da učinite samo onako kako vam je reklo hiljade ljudi na protestima“, zaključuju piloti.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala