Zaharova: Američke obaveštajne službe mešaju se u život Rusije

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparoka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparoka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Obaveštajne službe Sjedinjenih Američkih Država pozivaju građane Rusije da za novčanu nagradu daju informacije o licima koji se mešaju u američke izbore, predstavnici Zapada ovim postupkom vrše hibridni napad na ruske građane, smatra portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Pozivanjem da se za novac daju informacije o umešanosti u američke izbore, američke specijalne službe se drsko mešaju u naše živote. Šta je to nego pravi hibridni napad“, napisala je Zaharova na Fejsbuku.

Zaharova je dodala da su mnogi Rusi danas primili na mobilnim telefonima „neverovatnu poruku“: „Stejt department predlaže do 10 miliona dolara za informacije o mešanju u američke izbore. Ako imate informaciju, javite.“ U nastavku je naveden link na sajt američke službe za bezbednost.

„Kakve su to divne poruke? Stvar je u tome, što je Stejt department pokrenuo program ‘Nagrada za pravdu’, čija suština nema ničeg zajedničkog sa plemenitim porukama. Sve je primitivno, jer je zasnovano na već poznatom američkom odnosu: donesi – uzmi. ‘Uzmi’ je, naravno, ukrašeno kao u reklami. Start je juče dao Majk Pompeo, sadašnji državni sekretar, a ranije direktor CIA“, pojasnila je predstavnica Ministarstva.

Ona je istakla da „američke „diplomate“ pokušavaju da putem svojih sajtova prikupljaju „dokaze“ o takozvanom mešanju Rusa u američke izbore.

„Krenule su objave po društvenim mrežama, specijalne platforme sa ovom temom, organizovano je slanje informacija putem SMS poruka. I pritom, sve je rađeno veoma tiho, ali su prikupljali lične podatke. Prema zamisli autora, svaka sumnja u čestitost predloga će biti eliminisana snovima o nagradi do 10 miliona dolara. ‘Ruku Kremlja’ nisu pronašli američki tužioci ni sudije, niko nije pronašao. Sada će ‘tražiti’ od naroda, na taj način će rešavati čisto pragmatične zadatke“, rekla je Zaharova.

Američki državni sekretar Majk Pompeo - Sputnik Srbija
Pompeo: 10 miliona za informaciju o mešanju u izbore; Zaharova: Pući će sajt od dojava

Predložila je da se predstavi „obratna situacija“. „Ministarstvo spoljnih poslova Rusije se direktno obraća američkim građanima i objavljuje da prikuplja informacije o umešanosti Vašingtona u unutrašnju politiku Rusije, predlaže sajt FSB za povratne informacije, a zatim preko američkog mobilnog operatera šalje SMS. Možete da zamislite? A sada neka to zamisli Vašington“, zaključila je predstavnica Ministarstva inostranih poslova.  

U sredu je državni sekretar Majk Pompeo izjavio, da je program Stejt departmenta „Nagrada za pravdu“ ponudio nagradu od 10 miliona dolara „za identifikaciju i otkrivanje bilo kog lica koje se, postupajući po nalogu ili kontroli stranih vlada, meša u izbore SAD angažovanjem u određenim krivičnim sajber aktivnostima“.

Rusija je nekoliko puta odbacila optužbe da pokušava da utiče na demokratske procese u raznim državama, a pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov ih je nazvao „apsolutno neosnovanim“. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je izjavio, da ne postoje nikakvi dokazi da se Rusija meša u izbore drugih država.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala