Vojska Srbije ponovo na „vojnoj Olimpijadi“ u Rusiji

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografija"Tenkovski biatlon-2019"
Tenkovski biatlon-2019 - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Rusiji je sve spremno za predstojeće Međunarodne vojne igre, na kojima će i ove godine učestvovati i pripadnici Vojske Srbije. Međutim, ovog avgusta „vojna Olimpijada“, jedno od najvećih vojnih sportskih takmičenja, po mnogo čemu će se razlikovati od prethodnih — pre svega, svim učesnicima predstoji dvonedeljni karantin u Rusiji zbog virusa korona.

Boje srpske zastave na ovogodišnjim Međunarodnim vojnim igrama, od 23. avgusta do 5. septembra, braniće pripadnici Vojske Srbije i to u tri vojne discipline: „Tenkovskom biatlonu“, „Vojnom reliju“ i „Snajperskoj granici“. Prve dve discipline održavaju se u Ruskoj Federaciji, a treća u Republici Belorusiji.

Kako Sputnjik saznaje, u Srbiji su još od marta počele aktivnosti na izboru i selekciji ljudstva, a potom su na vojnim poligonima usledile i pripreme za veliko takmičenje. Pored toga, naši vojnici su u Srbiji prošli obavezno testiranje na virus korona i nalaze se u dvonedeljnom karantinu uoči puta u Rusiju.

Tenkisti i reli vozači bi u Moskvu trebalo da stignu 6. avgusta. Kao i svi drugi učesnici Međunarodnih vojnih igara i pripadnici Vojske Srbije proći će obavezan dvonedeljni karantin i ponovni test na kovid 19.

Međutim, glavno pitanje uoči svakih Međunarodnih vojnih igara jeste i ko je glavni favorit i kakve su šanse Srbiji?

„Favorit je tradicionalno Rusija, a takođe su veoma jake i bivše savezne republike Sovjetskog Saveza — Belorusija i Kazahstan. Kina je takođe tradicionalno jaka u mnogim disciplinama. Srbija je prošle godine pokazala dobar rezultat, pa se sigurno nadaju da će i ove godine postići zapažene rezultate“, kaže za Sputnjik Viktor Murahovski, član Ekspertskog saveta kolegijuma Vojno-industrijske komisije RF i ekspert Ruskog saveta za međunarodne poslove.

On napominje da su pravila „Tenkovskog biatlona“ — discipline u kojoj su srpski tenkisti svojevremeno zauzeli i treće mesto, odmah iza Rusije i Kine — ove godine promenjena i da će rezultat i dalji plasman mnogo više nego ranije zavisti od preciznosti pogađanja ciljeva.

„Nadam se da Srbi dobro gađaju!“, dodao je Murahovski.

Jedna od faza priprema srpskih tenkista na poligonu „Pasuljanske livade“ obuhvatila je upravo gađanje tenkovskim topom, protivavionskim i spregnutim mitraljezom. Naši tenkisti su motivisani i nadaju se da će i ove godine ostvariti zapažene rezultate.

U disciplini „Tenkovski biatlon“ na poligonu „Alabino“ učestvovaće četiri najbolje ekipe srpskih tenkista — tri takmičarske i jedna rezervna.

Takmičenje podrazumeva savlađivanje poligona na kojem posade tenkova imaju zadatak da za što kraće vreme pređu stazu dužine od tri do pet kilometara, savladaju prepreke i pogode ciljeve tenkovskim topom, spregnutim i protivavionskim mitraljezom.

„Tenkovski biatlon“ se sastoji iz tri faze: individualne trke, polufinalne štafetne trke i finalne štafetne trke, a za titulu pobednika u finalu će se nadmetati četiri najbolje ekipe.

Ovo će biti sedmo učešće pripadnika Vojske Srbije na „Tenkovskom biatlonu“.

Takmičenje u disciplini „Vojni reli“, na kojoj takođe učestvuju pripadnici Vojske Srbije, održaće se u Republici Tiva, na krajnjem istoku Ruske Federacije i delom u Mongoliji, a „Snajperska granica“ — gde učestvuju srpski snajperisti — na poligonu za obuku u Brestu, u Belorusiji.

Učesnici Vojnih igara već se nalaze u karantinu

Rusija je preduzela sve preventivne mere, obezbeđena je redovna dezinfekcija mesta takmičenja i smeštaja timova, kao i distanciranje učesnika i publike.

Zbog pandemije virusa korona, ove godine će se takmičenje održati na teritoriji pet država i to u Belorusiji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Uzbekistanu i Rusiji, gde se tradicionalno održava najveći broj takmičenja u različitim vojnim disciplinama — čak 24 od ukupno 30. Na „Igrama“ će učestvovati više od 160 ekipa iz 30 zemalja.

Zbog situacije sa pandemijom, od organizacije „Igara“ odustale su neke zemlje, poput Irana, Indije, Kazahstana i Kine.

„Jasno je da se ’Igre‘ održavaju u uslovima kada pandemija kovida 19 u mnogim zemljama još nije završena, pa je zbog toga takmičenje u nizu zemalja moralo da bude otkazano, a takođe i veliki broj ekipa za određena takmičenja neće moći da dođe u Rusiju. To je šteta, jer će verovatno i broj učesnika biti manji nego prošle godine. Ali, bez obzira na to, sva ključna takmičenja će biti održana po planu, a među njima najatraktivniji i najpopularniji u svetu — ’Tenkovski biatlon‘. On se tradicionalno održava u Alabinu, u Podmoskovlju“, kaže Murahovski.

Murahovski napominje da su mnoge strane vojske, poput kineske, već stigle u Rusiju i da se nalaze u obaveznom karantinu.

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPripadnici Vojske Srbije tokom prve etape tenkovskog biatlona u okviru Vojnih igara 2017. na poligonu Alabino
Vojska Srbije ponovo na „vojnoj Olimpijadi“ u Rusiji - Sputnik Srbija
Pripadnici Vojske Srbije tokom prve etape tenkovskog biatlona u okviru Vojnih igara 2017. na poligonu Alabino

„Za vreme karantina jasno je da ekipe neće moći međusobno da komuniciraju, a sa organizatorima ’Igara‘ to će činiti isključivo distanciono. Nema direktnog kontakta, što garantuje zaštitu zdravlja svih učesnika. Pored toga, poštuju se i sve druge predviđene sanitarno-epidemiološke mere, kao što su nošenje maski, rukavica, komunikacija pomoću elektronskih sredstava i slično. Ipak, iako su sve ekipe u karantinu, pripreme za ’Igre‘ se redovno odvijaju. Što se tiče ruske strane, sve je u potpunosti spremno za početak ’Tenkovskog biatlona‘, kao i za druga takmičenja, kako u tehničkom pogledu, tako i u pogledu pripreme sudskog veća i tako dalje“, kaže Murahovski.

Publika na tribinama, ali sa maskama

Vojni ekspert dodaje da će bez obzira na pandemiju i ove godine publika biti na tribinama, ali da će biti poštovane sve mere i preporuke nadležnih institucija koje se tiču masovnog okupljanja.

„Na primer, što se tiče Podmoskovlja, ovde se preporučuje nošenje maski na mestima gde se okuplja veliki broj ljudi, a postoje i određena ograničenja u broju učesnika na masovnim događajima kako bi se poštovala takozvana socijalna distanca i tako dalje. Tako da u poređenju sa prošlom godinom, kada su tribine bile prepune i kada su mnogi stajali, jer čak nije bilo dovoljno mesta da se sedne, ove godine neće biti takve slike. Ali tako je sada svuda, uključujući i masovne sportske događaje najvišeg nivoa. Tako da tu nema ništa iznenađujuće“, kaže Murahovski.

Paralelno sa Međunarodnim vojnim igrama, koje se od 2015. godine održavaju na inicijativu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, u vojnom parku „Patriot“, vojnom aerodromu „Kubinka“, poligonu „Alabino“ u Podmoskovlju i na drugim lokacijama biće održan i tradicionalni Forum „Armija“, jedna od najvećih izložbi oružja, municije, vojne i specijalne tehnike i opreme u Rusiji i jedna od najvećih u svetu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala