Uprkos koroni, u Rusiji se održava izložba oružja „Armija 2020“

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Uđi u bazu fotografijaParada pobede u doba pandemije
Parada pobede u doba pandemije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uprkos pandemiji virusa korona, Rusija se sprema da ovog meseca održi tradicionalni Međunarodni vojno-tehnički forum „Armija 2020“, jednu od najvećih izložbi oružja, municije, vojne i specijalne tehnike i opreme u Rusiji i jednu od najvećih u svetu. 

Vojni Diznilend“, kako su ovaj događaj nazvali mediji, održaće se od 23. do 29. avgusta na više lokacija istovremeno, ali će glavna dešavanja biti u vojnom parku „Patriot“, vojnom aerodromu „Kubinka“ i poligonu „Alabino“ u Moskovskoj oblasti. 

Od početka pandemije virusa korona ovo je, pored vojne parade na Crvenom trgu, prvi veliki događaj u Rusiji, koji je, primera radi, prošle godine okupio više od milion ljudi.

Od sredine februara zbog pandemije je otkazan veliki broj sajmova, foruma i drugih masovnih događaja na koje dolazi ogroman broj stranaca, ali će Forum „Armija“ ponovo okupiti nekoliko desetina delegacija iz raznih zemalja.

Prema najavama visokih vojnih zvaničnika, na forumu će izlagati više od 1.500 kompanija, koje će predstaviti preko 28.000 jedinica oružja i vojne tehnike.

Na pitanje kakva se tu iznenađenja mogu očekivati, Viktor Murahovski, član Ekspertskog saveta kolegijuma Vojno-industrijske komisije RF i ekspert Ruskog saveta za međunarodne poslove, kaže da će „teško biti iznenađenja“, jer je sva iznenađenja svojevremeno u obraćanju Federalnoj skupštini objavio ruski predsednik Vladimir Putin, kada je najavio novo rusko naoružanje: „Burevesnik“, „Posejdon“, „Avangard“, „Peresvet“ i drugo najsavremenije oružje.

„Sada su ti nazivi oružja svima dobro poznati. Da li će ovi proizvodi biti prikazani na forumu ’Armija 2020‘? Ne mislim da hoće, ali će sigurno biti prikazana oklopna vozila iz porodice ’Armata‘, kao i tenkovi, borbena vozila pešadije i druga najsavremenija tehnika na platformi srednje klase. Lista je velika... Naravno, kao vojni novinar i kao veteran Oružanih snaga RF voleo bih uživo da vidim hipersoničnu bespilotnu letelicu ’Ohotnik‘, želeo bih da vidim još mnogo toga, ali to i dalje neće biti prikazano javnosti. Treba shvatiti da se na Paradama pobede — 9. maja i na takvim izložbama prikazuje samo mali deo onoga čime raspolažu Oružane snage RF. Nije sve moguće pokazati“, kaže Murahovski.

On naglašava da je to zbog „tajnosti“, odnosno zbog činjenice da su mnogi uzorci u fazi državnog testiranja i da još nisu stavljeni u upotrebu.

„Uzmimo kao primer hipersoničnu protivbrodsku raketu ’Cirkon‘, koja se drži u tajnosti. Naravno, ponešto se i prikazuje, kao na primer aerobalistički hipersonični sistem ’Kindžal‘, koji je predstavljen na Paradi pobede i koga su nosili ’migovi 31‘. Da li će njega prikazati izbliza? Ne znam, možda i hoće. Mogu se tome nadati, a to će onda biti senzacija. S druge strane, tenk ’Armata‘ još nije bio stavljen u upotrebu, kada je prikazan 2015. godine. Očigledno da je tu u pitanju i stvar prestiža i pi-ara... Po mom mišljenju, na forumu ’Armija 2020‘ biće kao i uvek mnogo toga zanimljivog što se može videti. Tu dolazi i veliki broj stručnjaka, konsultanata i oficira sa kojima je interesantno porazgovarati i saznati neke nove informacije. Sa njima je uvek zanimljivo pričati, ako znate šta da pitate“, zaključio je Murahovski.

Paralelno sa Forumom „Armija“, u Rusiji će biti održane i Međunarodne vojne igre, na kojima učestvuju i pripadnici Vojske Srbije — srpski tenkisti, snajperisti i vozači.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala