Šalitra iz Gruzije, preko Španije, stigla u Bejrut

© AP Photo / Hussein MallaZgrade uništene u eksploziji u blizini luke u Bejrutu
Zgrade uništene u eksploziji u blizini luke u Bejrutu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši mornar sa broda „Rosus“ ispričao je o poreklu šalitre koja je eksplodirala u Bejrutu.

Gotovo tri hiljade tona amonijum nitrata (šalitre) koja je eksplodirala u utorak u luci Bejrut, pripadalo je biznismenu Igoru Grečuškinu iz Habarovska. Njegov brod „Rosus“ zaplenjen je u Bejrutu, a teret je konfiskovan.

Mornar Semjon Nikolenko, koji je radio na tom brodu, ispričao je za RT kako su se odvijali radovi.

„Na brodu sam radio od 2012. do 2013. To je bio moj prvi ugovor. Iskustvo je bilo tužno. Stanje broda, blago rečeno, ne baš dobro. Rukovodstvo broda takođe. Stalno kašnjenje plate. Česte provere u evropskim lukama, stalno je bilo nekih primedbi. Dešavala se hapšenja. Ali sve to se zataškavalo podmićivanjem lokalnih vlasti i brod je nastavljao da plovi. Umesto šest meseci, radio sam tamo sedam i po. Na kraju smo i isplaćeni. Ali sledeća posada koja nas je smenila... Mislim da su uhapšeni u Bejrutu. A, prema mojim informacijama, vlasnik broda ga se odrekao“, ispričao je mornar Semjon Nikolenko.

 

© Foto : RTIdentifikaciona kartica mornara koji je radio na brodu "Rosus" koji je eksplodirao u Bejrutu
Šalitra iz Gruzije, preko Španije, stigla u Bejrut - Sputnik Srbija
Identifikaciona kartica mornara koji je radio na brodu "Rosus" koji je eksplodirao u Bejrutu
„Posada broda utovarila je amonijum nitrat na brod u Batumiju (Gruzija). U Bosforu nas je smenila druga posada i, po mom mišljenju, brod je otišao u Sevilju (Španija). Tamo su uhapšeni, a onda otišli u Bejrut“, dodao je on.  

 

Nikolenko je rekao da nije znao kakvu robu su dovezli u Bejrut.

„Ali čuo sam da je teret bio opasan, tako da je najmanji broj posade morao ostati na brodu. U Španiji su bili primorani da stave dizel-agregat za slučaj nužde, pošto je radio samo jedno energetsko postrojenje, koje ne ispunjava zahteve. A zatim su iz Španije nekako otišli ​​u Bejrut“, objasnio je Nikolenko.

Mornar je rekao da je u to vreme brod plovio pod moldavskom zastavom. Na brodu u uglavnom bili Ukrajinci. Iz Rusije je bio samo kapetan i glavni inženjer.

Podsetimo, teret koji je sinoć eksplodirao u Bejrutu bio je konfiskovan sa moldavskog broda, čiju posadu su činili ukrajinski pomorci. Prema mišljenju lokalnih vlasti, eksplodiralo je 2.700 tona veštačkog đubriva koje je stojalo u skladištu u luci od 2014. godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala