Otvaranje granica Crne Gore za ruske turiste ne znači da će oni brzo i doći

© Flickr / PROTrish HartmannDobrota kod Kotora, Crna Gora
Dobrota kod Kotora, Crna Gora - Sputnik Srbija
Pratite nas
Objava Nacionalnog koordinaciongo tela da Crna Gora otvara granice za građane Ruske Federacije u praksi neće proizvesti nikakvo realno dejstvo, izuzev što će probuditi lažne nade turističkim preduzećima i građanima koji na primorju žive od turizma, smatra analitičar Igor Damjanović.

Analitičar Igor Damjanović navodi za Sputnjik više razloga zašto ni posle ove odluke NKT-a, koja je doneta s nadom da se na ovaj način može spasiti turistička sezona, ruski turisti neće preko noći pohrliti u Crnu Goru.

Sumnja u brz dolazak ruskih turista

Prvi razlog zbog čega naš sagovornik sumnja da će Ruska Federacija ubrzo dozvoliti uspostavljanje avio saobraćaja jeste loša epidemiološka u Crnoj Gori.

„Na 100.000 stanovnika u Crnoj Gori imamo preko 300 zaraženih, dok je u Rusiji ovaj parametar više nego dvostruko manji i na nivou je oko 135“, podsjeća Damjanović.

Drugi razlog zbog čega će, po mišljenju Damjanovića, ova odluka NKT-a, makar za sada, ostati  mrtvo slovo na papiru jeste taj što je ruska država vodi veoma obazriva, čak i prema državama sa kojima je od 1. avgusta uspostavila avio-saobraćaj.

„Recimo, od jednog od vodećih ruskih on-lajn operatera za prodaju avio karata dobio sam pismo u kome me kao potencijalnog klijenta, koji je ranije koristio niihove usluge, savjetuju da sa eventualnom kupovinom karata sačekam do 25. avgusta. U pismu je navedeno da su pojedini letovi za Tursku već otkazani, da na londonskom aerodromu Hitrou još nekoliko neđelja neće biti moguće obaviti test na KOVID (što povlači 14-odnevni karantin), a da ima problema i sa letovima za Tanzaniju, treću zemlju sa kojom je Rusije do sad uspostavila avio-saobraćaj“.

„U obavještenju tog operatora Crna Gora se ne pominje, a navodi se da bi avio-saobraćaj mogao biti uskoro uspostavljen sa Bjelorusijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Mađarskom, uz savjet za oprez i detaljnu provjeru uslova putovanja“, navodi Damjanović, imajući u vidu veliki oprez koji trenutno postoji u sektoru turizma i putovanja širom svijeta.

Odluka NKT rezultat pritiska turističkog sektora

Naš sagovornik se na koncu osvrnuo i na utisak koji preovladava u javnom mnjenju Crne Gore da je odluka da se Crna Gora otvori za ruske državljane prije svega politička, te da je donesena pod velikim pritiskom turističke privrede koja smatra da bi ovogodišnju propalu sezonu koliko - toliko mogli da izvuku ruski turisti, od kojih bi se do oktobra po procjenama turističkih poslenika moglo zaraditi 200 do 250 miliona evra.

U tom pogledu Damjanović takođe nije optimista da bi politički motivi mogli biti razlog brzog otvaranja Rusije prema Crnoj Gori.

„Za poslednjih šest godina Đukanovićev režim je uveo sankcije Rusiji, protjerivao ruske diplomate, lažirao pokušaj državnog udara i podržao niz antiruskih rezolucija u međunarodnim organizacijama. U neprijateljskoj politici zvanične Podgorice mogao bi da leži treći razlog zbog koga Ruska Federacija neće žuriti sa uspostavljanjem avio-saobraćaja prema Crnoj Gori“, zaključuje Damjanović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala