Nemački ekolozi bi sudskim putem da ospore dozvolu za „Severni tok 2“, „Nord Strim 2“: Razmotrićemo

© Nord Stream 2 / Uđi u bazu fotografijaRadovi na Severnom toku 2 u Finskom zalivu
Radovi na Severnom toku 2 u Finskom zalivu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka ekološka organizacija „Deutsche Umwelthilfe“ (DUH) zatražila je ponovno razmatranje dozvole za korišćenje gasovoda „Severni tok 2“ u Višem administrativnom sudu u Grajfsvaldu. Iz kompanije „Nord Strim 2 Ag“ poručuju da su taj potez primili k znanju i da će razmotriti tužbu nemačke organizacije.

Ekolozi su izvestili o podnetoj tužbi u saopštenju za javnost.

"'DUH' zahteva od nadležne Uprave rudarskog nadzora Štralzunda da ovom tužbom uzme u obzir nove naučne podatke o nekontrolisanom izdvajanju metana i proveri curenja pri vađenju, transportu i preradi prirodnog gasa“, objasnila je organizacija.

S tim u vezi, kompanija-operator gasovoda „Nord Strim 2 Ag“ saopštila je da je upoznata sa njihovim potezom i da će proceniti tužbu nemačke organizacije. Istovremeno je podsetila da je 25. juna, odeljenje u Štralzundu već odbilo zahtev organizacije od 5. marta za reviziju pristanka na projekat.

Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Lenjingradskoj oblasti - Sputnik Srbija
Ko će završiti „Severni tok 2“? „Fortuna“ neće

Inače, kompanija-operator dobila je dozvolu za izgradnju i eksploataciju obalskog i kopnenog dela „Severnog toka 2“ u nemačkim teritorijalnim vodama u januaru 2018. godine.

Podsetimo, Danska je  dala zeleno svetlo za nastavak izgradnje „Severnog toka 2“ u utorak, pošto danski apelacioni organ za energetiku nije primio žalbu na odluku Danske energetske agencije, kojom je odobreno da kompanija „Nord strim – 2AG“ koristi usidrena plovila tokom izgradnje gasovoda „Severni tok 2“. 

Sada kompanija može da u realizaciji projekta koristi ne samo brodove sa dinamičkim sistemom pozicioniranja, već i sa sidrom, jer trasa na kojoj treba da se završi gasovod prolazi izvan rizične zone kontakta sa hemijskim oružjem zakopanim na dnu Baltičkog mora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala