Milanović: Pridružiti se Hrvatima u proslavi, to nije mala stvar

Pratite nas
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović pozdravio je dolazak predstavnika Srba Borisa Miloševića na obeležavanje „Oluje“ u Kninu.

„Doći i slaviti ovde, jer ovo je proslava pobede i pridružiti se Hrvatima u proslavi nije matematička jednačina, to je arhitektura srca“, rekao je Milanović.

On je dodao da ceni to što je Milošević došao na obeležavanje i ocenio da to „nije mala stvar“.

„I zato posebno cenim dolazak Borisa Miloševića ovde na proslavu, pridružiti se Hrvatima, to je arhitektura srca i to nije mala stvar. Dolazim do hrvatsko-srpskih odnosa. Ti odnosi su stotinama godina bili komplikovani. Bila je Jugoslavija koja nikad neće biti. Mi smo tu, postoji naša dobra vera i dobra volja, želimo sarađivati i raditi, želimo poslovati. Želimo znati da će sudovi i u Srbiji i u Hrvatskoj biti nepristrasni, jer odnosi ta dva naroda su važni. Kad se međusobno prepucavamo, drugi nas uopšte ne primećuju. Ti odnosi moraju biti bolji, a ja ću kao hrvatski predsednik dati sve što mogu da to bude bolje“, rekao je Milanović.

Odnosi Hrvata i Srba ključni

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ocenio je da su odnosi Hrvata i Srba u ovom delu Evrope ključni.

On je, u svom obraćanju, ukazao da su ti odnosi od početka, pre više od stotinu godina, bili poremećeni, da je bilo sukoba, krvoprolića, ratova, građanski rat, agresija.

„Nikako da uđemo u fazu odnosa u kojoj će preovladavati odnosi poštovanja, kao da smo opterećeni stvarima koje su posledica agresije“, naglasio je on.

Milanović je rekao da Hrvatska ima dobru volju i veru i da želi sarađivati, raditi, poslovati, da Hrvati koji posluju u Srbiji, kada dođu u probleme, pred sudom budu nepristrasno tretirani, kao što bi i Srbi u Hrvatskoj bili.

„Vreme je da uđemo u jednu novu paradigmu odnosa. Odnosi ta dva naroda u ovom delu Evrope su jako važni“, naglasio je on.

Govorio je i o ratnim zločinima, rekavši da je bilo „grešaka ,zločina, nisu samo ljudski loši, već su državu koštali“.

„Sve je posledica grešaka koje smo pravili činjenjem i nečinjenjem posle pobede. Lekcija za nas, ne za novi rat, jer ne verujem da će ga biti, ali u ljudskom smislu je da mora da pazimo u svakom trenutku da koncentracija nikada ne popušta“, kazao je on.

Milanović je istakao da je hrvatska država ispravila kasnije tu grešku.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala