Devet gradova dobija PCR laboratorije, još se razmatra kako će škole raditi

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaLaboratorija za ispitivanje uzoraka testova na virus korona
Laboratorija za ispitivanje uzoraka testova na virus korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da kao društvo ulazimo u jesen mnogo spremniji nego što smo bili do pre nekoliko meseci i da se danas počelo sa obilaskom 22 pi-si-ar laboratorije širom Srbije za virus korona, kao i devet lokacija za moguće nove laboratorije.

Želimo da se još bolje spremimo za jesen i zimski talas virusa korona, rekla je Brnabićeva na konferenciji za novinare.

„Te lokacije nisu sve potvrđene, već treba da vidimo da li je tu moguće da obučimo ljude i kupimo svu potrebnu opremu“, dodala je ona.

Testiranje na virus korona - Sputnik Srbija
Doneta nova odluka: Dostupniji rezultati testiranja

Kaže da je potrebna još jedna laboratorija u Beogradu i to u okviru Gradskog zavoda za javno zdravlje i Batuta, zatim to su zavodi za javno zdravlje u Šapcu, Užicu, Kruševcu, Zaječaru i Vranju.

Tu je i Medicinski fakultet u Kragujevcu i biće otvorena još jedna laboratorija u Kosovskoj Mitrovici, kazala je Brnabićeva.

„Ovo je rezultat plana koje smo usvojili kao krizni štab u okviru priprema za jesen i zimu i radne grupe za koordinaciju rada mikrobioloških laboratorija koju je formirala vlada, i tu imamo ukupno 33 osobe koje će u naredna četiri dana obići 30 lokacija širom Srbije. U ponedeljak će radna grupa uraditi analizu prikupljenih podataka i preporučiti mere za podizanje kapaciteta postojećih i otvaranje novih kovid PCR laboratorija. Podižemo kapacitete za pi-si-ar testiranje što je ključ borbe protiv korona virusa“, kazala je premijerka, preneo je Tanjug.

Brnabićeva je navela da se očekuje smirivanje situacije, ali i napomenula da to zavisi od svih nas i od toga koliko se pridržavamo mera prevencije.

Još se razmatra kako će škole raditi

Brnabićeva je rekla da krizni štab još uvek razmatra modele, koje je predložilo Ministarstvo prosvete, kako će se odvijati nastava u narednoj školskoj godini.

Ona je rekla da će Krizni štab dati preporuke koje će nakon toga Vlada Srbije usvojiti.

Snimanje onlajn nastave. - Sputnik Srbija
Snimanje onlajn nastave za narednu školsku godinu /foto/

„Slušala sam pažljivo ministra Mladena Šarčevića. Ono čemu ja težim je da damo neke jasne kriterijume po kojima će škole odlučiti kako da rade, da ne ostavljamo to školskoj upravi da sami odlučuju. Radila bih striktnije i uvela jasnije kriterijume“, navela je Brnabićeva.

Ona je navela da je onlajn nastava od marta dobro funkcionisala, da je dala dobre rezultate i da je to rezultat digitalizacije obrazovanja.

„Mislim da smo bili jedina zemlja u Evropi koja nijedan dan nastave nije izgubila tokom pandemije. Spremni smo za onlajn, snimaju se časovi, sve ide svojim tokom, naći ćemo najbolji mehanizam za narednu školsku godinu“, naglasila je premijerka.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala