Bejrut: Šteta i do 15 milijardi dolara, proglašeno dvonedeljno vanredno stanje

© Sputnik / Mihail Alaeddin / Uđi u bazu fotografijaPosledice eksplozija u Bejrutu
Posledice eksplozija u Bejrutu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Guverner Bejruta Marvan Abud je rekao da bi šteta, koju je prouzrokovala snažna eksplozija u luci, mogla da bude veća od prethodno najavljenih brojki i da dostigne čitavih 15 milijardi dolara, prenosi televizijski kanal „Arabija“.
„Šteta, koja je načinjena zemlji, veća je nego što je saopšteno i mogla bi se kretati od 10 do 15 milijardi dolara“, navedeno je u saopštenju.

U Bejrutu je uvedeno vanredno stanje na 14 dana a ono bi moglo biti i produženo, izjavila je libanska ministarka za informisanje Manal Abdesamad nakon vanrednog sastanka vlade.

Posledice eksplozije u Bejrutu - Sputnik Srbija
Eksplozija napravila ruševine kao u ratu: Razaranje Bejruta u 15 slika /foto/
„Vanredno stanje u Bejrutu uvodi se na dve nedelje, a moguće je da će biti produženo“, istakla je ministarka, čije reči citira libanski televizijski kanal „MTV“.

Ranije se vlada Libana složila sa direktivama Višeg saveta za nacionalnu odbranu zemlje o uvođenju dvonedeljnog vanrednog stanja u prestonici zemlje nakon eksplozije.

Istraga o okolnostima eksplozije trajaće pet dana

Ministar unutrašnjih poslova Libana Muhamed Fahmi izjavio je da će istraga o okolnostima eksplozije u bejrutskoj luci trajati pet dana, prenosi libanski portal „El-Bi-Si-I Njuz.

„Ministar unutrašnjih poslova Fahmi potvrdio je da će istraga eksplozije u luci biti transparentna i da će trajati pet dana. Odgovorni će biti izvedeni pred lice pravde“, citira reči ministra libanski portal.

Situacija u Bejrutu

U blizini luke u Bejrutu, najnaseljenijem delu glavnog grada Libana, u utorak su odjeknule dve snažne eksplozije koje su ostavile grad razorenim, a stanovnike zatečenim. Udarni talas eksplozije uništio je i oštetio na desetine kuća, automobila, a u mnogim četvrtima prestonice popucala su prozorska stakla.

Vlasti su saopštile da je eksploziju izazvala detonacija 2.700 tona amonijum-nitrata, koji se nalazio u skladištu nakon što je 2015. godine zaplenjen na carini.

© Sputnik / Mihail Alaeddin / Uđi u bazu fotografijaPosledice eksplozije u Libanu
Bejrut: Šteta i do 15 milijardi dolara, proglašeno dvonedeljno vanredno stanje - Sputnik Srbija
Posledice eksplozije u Libanu

Prema najnovijim podacima, broj žrtava je porastao na 135, dok je oko pet hiljada ljudi povređeno. U zemlji je proglašena žalost, a glavni grad Libana područjem katastrofe.

Vlada Libana odlučila je danas da stavi u kućni pritvor sve lučke zvaničnike u Bejrutu, koji su nadgledali skladištenje i bezbednosne mere od 2014. godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala