Zaharova: Situacija u vezi sa uhapšenim Rusima u Minsku - pravljenje spektakla

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova prokomentarisala je situaciju u vezi sa uhapšenim Rusima u Minsku istakavši da njihova krivica nije dokazana i da će se Moskva za njih zauzeti što u Minsku odlično znaju. Situaciju je opisala kao pravljenje spektakla.

„Aleksandar Grigorjevič (Lukašenko) je iskusan političar, izbori se ne organizuju prvi put. U pravu je kad kaže da bratski odnosi dva naroda nisu podložni trenutnim, kratkoročnim, interesima, pa ni izbornim“, rekla je Zaharova.

Ona je dodala da odnosi između Rusije i Belorusije imaju čvrst temelj koji čini kombinacija istorijske bliskosti i savremene pragmatične saradnje.

„Što se tiče uhapšenih ruskih državljana, čija krivica nije ničim dokazana, i spektakla koji je oko toga napravljen – mi ćemo se za njih zauzeti i u Minsku to znaju vrlo dobro“, poručila je ona.

Beloruski predsednik je tokom vikenda izjavio da je zvanični Minsk je spreman da dostavi ruskoj strani dodatne informacije u vezi sa 33 uhapšenih ruskih državljana.

„Nećemo izgraditi politiku na lažima. Nadvikivanjem u medijima nećemo rešiti problem. Ako ruska strana želi neke dodatne informacije, otvoreni smo da ih dostavimo. Ništa ne krijemo, ali potrebna nam je istina  “, rekao je tada on.

Podsetimo, Belorusija je 29. jula uhapsila 33 ruska državljanina pod optužbom da su pripremali teroristički akt, zbog čega im preti do 20 godina zatvora. Nešto kasnije je Istražni komitet Belorusije saopštio da su oni u zemlju ušli kako bi se bavili pripremama demonstracija.

Mediji su preneli da su bezbednosne službe prijavile da je u Belorusiju doputovalo oko 200 boraca koji bi trebalo da se bave destabilizacijom situacije tokom predizborne kampanje.

Moskva je odbacila sve navode da su ruski državljani umešani u unutarpolitičke procese u Belorusije, dok je Ministarstvo inostranih poslova Rusije navelo da su uhapšeni ruski državljani u Belorusiji bili samo u tranzitu i da je njihovo konačno odredište bilo Istanbul.

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se nedavno tim povodom s članovima Saveta bezbednosti Rusije.

Prema rečima portparola Kremlja, na sastanku je istaknuto da je potrebno što pre utvrditi zbog čega su oni uhapšeni kako bi se omogućilo njihovo puštanje na slobodu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala