Vesli Klark i dalje ratuje za nezavisnost Kosova

© AP Photo / John Gaps Penzionisani američki general Vesli Klark
Penzionisani američki general Vesli Klark - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izjava generala Veslija Klarka, bivšeg vrhovnog komandanta oružanih snaga NATO-a, da je predlog optužnice protiv takozvanog predsednika Kosova Hašima Tačija, nastavak aktivnosti ka ometanju napretka Kosova, samo je nastavak Klarkove borbe za nezavisnost južne srpske pokrajine, i dokaz da ju je Zapad stvorio.

Ovako za Sputnjik komentriše Klarkovu izjavu karijerni spoljnopolitčki analitičar i bivši diplomata Zoran Milivojević, dodajući da je ovim do koske ogoljeno čemu služi da današnje rukovodstvo, čije je izvorište u OVK, u Prištini.

Sad je sve kristalno jasno

„Postavlja se pitanje da li će uopšte Specijalizovani sud i da proradi kad imamo visokog zvaničnika iz Amerike, koji ovako govori. Takođe je iz ovoga savim jasno da će zapadni centri moći, odnosno, one strukture koje su i kumovale nezavisnom Kosovu i u čije ime i za čiji račun je OVK i delovala, sve učiniti da ih zaštite“, uveren je Milivojević.

Naš sagovornik naglašava da se iza brige za napredak Kosova krije u stvari nešto savim drugo.

„To pokazuje i u kojoj meri bi suđenje liderima OVK bilo problematično, ne samo za Ameriku već za celu tu strukturu koja je učestvovala u NATO agresiji, jer svaka kompromitacija OVK istovremeno i kompromitacija celog projekta nezavisno Kosovo, politike koja je iza toga stajala i svega onoga što je posledica te politike“, ističe on.

Opasno suđenje OVK za Klarka, Olbrajt...

Po njegovim rečima, na suđenjima pripadnicima OVK, posebno onima koji su visoko rangirani, može svašta da se čuje i za Veslija Klaraka, Medlin Olbrajt, kao i za ostale zvaničnike, koji su tada odlučivali o svemu ali i sarađivali privatno sa nekima koji bi mogli da se nađu ili su već na otuženičkoj klupi.

„Oni su još na funkcijama, i tek u narednom periodu, kad drugi zauzmu njihova mesta, može se očekivati da lideri OVK, na čelu sa Tačijem, snose posledice za sve ono što dogodilo. Kada se kompromituje cela akcija, to će se odnositi i na sve aktere tadašnje politike, tačnije rečeno, na celu administraciju Bila Klintona i na sve one koji su neposredno rukovodili tim projektom“, veruje Milivojević.  

Kako ističe, iz tih razloga svih 19 država koje su učestvovale u NATO agresiji imaju jake razloge da ne dođe do suđenja visoko rangiranim liderima OVK, i zato veruje da će krivica pasti na nekoliko OVK pripadnika koji nisu bili bitni, a ni uućeni u ceo porces.             

Klark nazvao Tačija herojem

Klark, koji je vodio NATO operaciju u bombardovanju 1999. godine, tokom posete Kosovu nazvao je Tačija herojem, prisetivši se prvog sastanka sa bivšim vođom OVK.

“Tači je bio vođa OVK, koga sam prvi put upoznao u Rambujeu, u toku pregovora, u februaru 1999. godine. Tu sam se susreo i s drugim liderima OVK”, naveo je Klark.

Podsećanja radi, Specijalno tužilaštvo u Hagu objavilo je 24. juna optužnicu, koja je sudu podneta dva meseca ranije, kojom se Tači, kao i lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji i druga lica, terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice, snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala