Vučić na obeležavanju stradanja Srba u „Oluji“: Pomirenje da, poniženje nikada /video, foto/

Pratite nas
Samo ujedinjeni možemo sve, razjedinjeni ne možemo ništa, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić na obeležavanju stradanja Srba u Hrvatskoj u operaciji „Oluja“, na mostu u Sremskoj Rači kojima su prognani došli u Srbiju.

Srpski predsednik je podsetio da Srbija i Republika Srpska od 2014. godine zajednički obeležavju srpska stradnja, na šta je, ističe, ponosan.

„Srećan sam i ponosan što vidim da je ceo srpski narod razumeo značaj te ideje, tog zajedničkog i gotovo jedinstvenog rada. On pokazuje da ujedinjeni možemo sve, a razdvojeni ne možemo ništa i bili bismo mnogo slabi, baš kao što smo bili 1995. godine“, rekao je Vučić.

Naša je obaveza, dodao je, da deci u Srbiji i Republici Srpskoj objasnimo da matrica kako su Srbi krivi za sve ne može opstati.

„Srbija živi, neće nestati i neće nositi žig koji su joj stavili“, poručio je Vučić.

On je rekao da pomirenje i mir želimo, ali ne poniženje:

„Pomirenje da, poniženje nikada“.

Odgovarajući na pozive da se u ime pomirenja proslavi godišnjica Oluje, a time i stradanje Srba u Hrvatskoj, Vučić je rekao da Srbija nije nikog terala da prizna genocid, samo da pokaže pijetet prema žrtvama, onako kako je Srbija imala snage da ne prećuti zločine koje su počinili Srbi.

Zatim kaže, „nemojte da nas terate da slavimo ubijanje Srba i da govorimo da su to 'veliki koraci napred', kako bismo bili dobri Evropi“.

„Nećemo da slavimo tragediju srpskog naroda, ubijanje srpskih civila, srpske dece...Srbija neće pristati nikada na takvo poniženje“, rekao je ponovio:

„Pomirenje da, poniženje nikada“.

Patrijarh Irinej: Tragično stradanje nevinog srpskog naroda

Patrijarh srpski Irinej rekao je da danas obležavamo tužan i tragičan događaj koji je doživeo naš nevini narod pre 25 godina i to ne od nekog dalekog i nepoznatog naroda, već od naroda koji govori istim jezikom i ima gotovo istu veru.

Patrijarh je nakon služenja pomena svim stradalim Srbima u akciji „Oluja“ na mostu na Rači rekao da jedina krivica srpskog naroda koji je živeo u oblasti Hrvatske to što su to bili etnički Srbi i pravoslavni po veri.

„Tu je da nazovemo krivicom srpski narod platio hiljadama nevinih žrtava“, rekao je Irinej.

Kaže da je srpski narod plaćao cenu za svoje ime i veru životom još od 1941. godine i da je, na žalost, plaća i danas.

„Obležavamo 25 godina od strašnog stradanja, kada je preko ovog mosta prešlo 250.000 proteranog i unesrećenog srpskog naroda uglavnom nejači lišenog svojih domova i života najbližih, kao najtragičniji događaj u našoj istoriji, a naša braća Hrvati ga slave kao najveći trijumf u svojoj istoriji“, kazao je Irinej.

Patrijarh srpski podseća da su hrvatske vođe govorile da njihova država ne može da bude slobodna dok u njoj živi toliko Srba i da nastoje da Srbi nestanu.

Takođe, Irinej navodi da su Srbi u Hrvatskoj od 1941. do 1995. godine postali beznačajna manjina i da, iako su Srbi toliko postradali od Hrvata, treba da im kao pravoslavni hrišćani ne želimo nikakvo zlo, kao i da im oprostimo, ugledajući se na Isusa.

Patrijarh je naveo da predstavnici katoličke crkve u Hrvatskoj počevši od Jasenovca pa sve do „Oluje“ kao da nisu videli i čuli krike nevinog, poklanog srpskog naroda.

Dodaje da je bilo od strane njenih vernika glasova osude, ali da je to bilo od strane malih i neznatnih, ali da se njihov glas nije mogao, niti smeo čuti.

„Nažalost, katolička crkva ćuti i danas. Raduje nas što se neki rodoljubivi glasovi čuju sa vrha katoličke crkve“, naveo je patrijarh SPC.

Kaže da se molimo da se to zlo nikada ne ponovi, već da bude mir, ljubav i neka zavladaju u čitavom svetu.

„Svima koji su bili žrtve tog velikog stradanja neka Gospod da ono što su svojom žrtvom zaslužuli i neka nas Gospod pomogne da se ujedinimo jedni sa drugima, jer kao mali narod možemo opstati samo kao ujedinjeni, a oni što nas rasrbljuju i razdvaju neka su daleko od nas“, poručio je on.

Naša snaga i moć je samo u jedinstvu, neka nam Gospod da to jedinstvo, dodao je on.

Dodik: Naša osveta za „Oluju“ – život, sloboda i mir

Plan hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“ bio je da u Hrvatskoj Srbi više ne postoje, njen cilj je bio da Srbi nestanu, ta akcija je bila samo završni čin koji Hrvati i tadašnji predsednik Franjo Tuđman nisu krili, izjavio je danas u Sremskoj Rači srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

„Oluja“ je, poručio je Dodik povodom Dana sećanja na sve srpske žrtve, deo kontinuiteta progona Srba, koji je počeo još u prošlom veku.

Citirajući reči pesme Branka Ćopića, koji je pisao o deci poginuloj u Drugom svetskom ratu, Dodik je poručio da su nas deca poginula u „Oluji“ zavetovala da ne smemo da dozvolimo da se tako nešto nikad ne sme ponoviti bilo kojem srpskom detetu.

Poručio je da „naša osveta neće biti smrt“.

„Naša osveta su život, sloboda i mir, a to je snaga veća od svakog zla“, rekao je Dodik i istakao da je reka Sava bila svedok mnogih srpskih stradanja tokom vekova.

„Naša osveta je to što postoje Srbi koji su se i danas okupili da odaju poštu svojim žrtvama“, kazao je Dodik.

Srbija i Srpska u Rači obeležavaju stradanje Srba u „Oluji“

Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“ obeležava se večeras u Rači, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović, srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika i patrijarha SPC Irineja.

Simbllično, Vučić i Brnabićeva sreli su se sa Dodikom i Cvijanovićevom na pola mosta u Rači, gde patrijarh Irinej služi pomen nastradalim Srbima.

Nakon toga biće otkrivena spomen ploča, uz prigodan umetnički program, u znak sećanja na stradanje u „Oluji“, ove godine bez prisustva većeg broja ljudi, zbog epidemije korona virusa.

Obeležavanju u Rači, kao predstavnici Srba u Hrvatskoj, prisustvuju deca iz kolone koja su pre 25 godina prešla u toj koloni u Srbiju, a onda su se, nakon nekoliko godina, u želji i čežnji za zavičajem, vratili i počeli da obnavljaju svoj život i život svog naroda u Hrvatskoj i sada tamo žive.

Medu njima je Anja Šimpraga, poslanica u Saboru, koja je prošle nedelje održala emotivan govor i izgovorila recenicu: „Pred vama stoji devojčica iz kolone“, dok su ostali predsednici opština ili zamenici predsednika opština u kojima Srbi imaju relativnu većinu ili je u njima najveći broj Srba koji žive u Hrvatskoj.

Srbija i Republika Srpska šestu godinu zaredom zajedno obeležavaju veliku srpsku tragediju, progon 250.000 Srba iz Hrvatske, ponovo na istom mestu kao i prvi put, na mostu preko kojeg je najveći broj izbeglica na traktorima prešao Savu i ušao u Srbiju, prenosi Tanjug.

Vučić i Dodik otkrili spomen ploču na mostu i položili vence

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik otkrili su večeras spomen ploču na mostu na Rači, u znak sećanja na sve stradale i prognane Srbe u „Oluji“, koji su tim mostom prešli u Srbiju.

Vučić i Dodik su zatim položili vence na spomen ploču, nakon što je patrijarh Irinej služio pomen stradalima.

Most na Rači je nemi svedok stradanja i patnje Srba 1995. godine, koji su izbegli iz Krajine, u napadu hrvatske vojske i policije u akciji „Oluja“.

Preko tog mosta, koji spaja Semberiju sa Srbijom, spasavajući svoje živote i živote svoje dece od zločina i sigurne smrti, kao žrtve etničkog čisćenja, na stotine hiljada Srba je prešlo i došlo u Srbiju, u kojoj su našli utočište i nadu.

Na spomen ploči nalazi se ova poruka, kako bi bila urezana u svest svih budućih naraštaja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala