Srbija danas u Rači obeležava stradanje Srba u „Oluji“

© AFP 2023 / DRAGAN MILOVANOVICIzbeglice napuštaju Hrvatsku 1995. godine
Izbeglice napuštaju Hrvatsku 1995. godine  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja" biće obeležen danas u Rači.

Za svega nekoliko dana početkom avgusta 1995. godine, u vojno-policijskoj akciji „Oluja“, proterano je oko 220.000 Srba, a skoro 2.000 je ubijeno. Smatra se da je stotine ljudi nestalo.

Obeležavanju Dana sećanja prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabići i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Paljenje sveća nastradalim u oluji - Sputnik Srbija
Srbija tuguje za žrtvama, Hrvatska slavi zločin: Kako će biti obeležena godišnjica „Oluje“

Vučić je ranije rekao da će stradanje Srba biti obeleženo u Rači bez prisustva velikog broja ljudi, kao i da će biti postavljeno spomen obeležje.

Pored državnog vrha Srbije, obeležavanju u Rači kao predstavnici Srba u Hrvatskoj, prisustvovaće deca iz kolone koja su pre 25 godina prešla u toj koloni u Srbiju, a onda su se, nakon nekoliko godina, u želji i čežnji za zavičajem, vratili i počeli da obnavljaju svoj život i život svog naroda u Hrvatskoj i sada tamo žive.

Predsednik SDS S-a Milorad Pupovac rekao je Tanjugu da će u Rači biti četvoro mladih, među kojima i Anja Šimpraga, poslanica u Saboru, dok su ostali predsednici opština ili zamenici predsednika opština u kojima Srbi imaju relativnu većinu ili je u njima najveći broj Srba koji žive u Hrvatskoj.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala