Ruski senator: Mržnja Poljaka prema Rusiji potiče od mentaliteta

© Foto : © Nord Stream 2 / Paul LangrockPostavljanje cevi za gasovod "Severni tok 2"
Postavljanje cevi za gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Član Odbora za odbranu i bezbednost Saveta Federacije Rusije Franc Klincevič izjavio je da mržnja Poljaka prema Rusiji potiče od njihovog mentaliteta.

Komentarišući izjave poljskih vlasti da im se ne sviđa projekat izgradnje gasovoda „Severni tok 2“, Klincevič je za radio „Govori Moskva“ rekao da je Varšava trenutno zauzeta pokušajem da predstavi Moskvu u ružnom svetlu kako bi izvukla neku korist.

„Poljska danas stavlja na raspolaganje vojne baze, sve vreme navodeći da postoji pretnja od Rusije kako bi dobila neke dividende“, objasnio je Klincevič.

Senator je takođe naglasio da su se Poljaci neprestano borili za rusku krunu i nisu se ponašali baš najbolje.

Putokaz sa logom kompanije Nord strim 2 koja rukovodi izgradnjom gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija
Ukrajina i Poljska se udružile protiv „Severnog toka 2“

Ranije je poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da u Poljskoj nema jakih antiruskih osećanja, ali da se Varšavi ne sviđaju projekti poput „Severnog toka 2“. Prema njegovim rečima, evropskim novcem za gasovod sponzorisaće se rusko oružje, a sam projekat će odseći Ukrajinu od isporuka gasa u Evropu, a posle će sa tom zemljom moći da se uradi „šta god se poželi“.

Projekat „Severni tok 2“

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv „Severnog toka 2“ zalažu se Litvanija, Letonija, Poljska i Ukrajina, vodeći se sopstvenim interesima. Projekat kritikuju i Sjedinjene Američke Države, koje planiraju da u Evropu isporučuju sopstveni tečni prirodni gas.

Američki Stejt department uključio je „Severni tok 2“ i „Turski tok“ u projekte kojima mogu biti uvedene sankcije. Prema rečima američkog državnog sekretara Majka Pompea, projektima će biti uvedene ograničavajuće mere koje su predviđene zakonom „O borbi protiv američkih protivnika putem sankcija“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala