Izrael: Delimo bol libanskog naroda, vreme je da se sukob prevaziđe

© PixabayZastava Izraela
Zastava Izraela - Sputnik Srbija
Pratite nas
Govoreći o ekploziji koja se dogodila u Bejrutu, izraelski predsednik Ruven Rivlin izjavio je da Izrael deli bol libanskog naroda i da pruža Libanu ruku pomoći. Takođe, izraelska vojska je saopštila da je vreme da se sukob sa tom zemljom prevaziđe.
„Delimo bol libanskog naroda i iskreno pružamo ruku pomoći tokom ovog teškog vremena“, napisao je Rivlin na svom Tviter nalogu.

​S tim u bezi, izraelske odbrambene snage objavile su putem Tvitera poruku koju je predložila jevrejska država - o humanitarnoj i medicinskoj pomoći Libanu nakon eksplozije u Bejrutu i ​​saopštila da je vreme za „prevazilaženje sukoba“ sa susednom zemljom.

„Izrael je predložio da pošalje humanitarnu i medicinsku pomoć u Liban preko bezbednosnih i međunarodnih kanala. Vreme je da se sukob prevaziđe“, navedeno je u saopštenju.

​Izraelski premijer Benjamin Netanijahu naložio je šefu Saveta za nacionalnu bezbednost Izraela Meiru Ben Šabatu da, preko specijalnog koordinatora Ujedinjenih nacija za mirovni proces na Bliskom istoku Nikolaja Mladenova, otkrije kako Izrael može da pomogne Libanu.

„Nakon što je odobrio humanitaru medicinsku pomoć, Netanijahu je poručio Šabatu da razgovara sa specijalnim izaslanikom UN-a Mladenovim, kako bi saznao šta još Izrael može da učini za Liban“, navedeno je na zvaničnom Tviter nalogu izraelskog premijera.

Ranije je televizija Kneseta, pozivajući se na vladin izvor, saopštila da Izrael nije umešan u incident u glavnom gradu Libana, gde se ranije danas dogodila snažna eksplozija.

Podsetimo, libanski rat iz 2006. godine (ili Drugi libanski rat) je serija vojnih intervencija u Libanu i severnom Izraelu koja je eskalirala nakon što je Hezbolah 12. jula 2006. upao u severni deo Izraela i oteo dva vojnika. Ovaj konflikt je predstavljao do danas najveći oružani sukob na Bliskom istoku pre Arapskog proleća u 21. veku, u kome nisu učestvovale SAD.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala