Američka administracija prati situaciju u Bejrutu

© AFP 2023 / STRPosledice snažne eksplozije u Bejrutu
Posledice snažne eksplozije u Bejrutu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka administracija saopštila je da pomno prati situaciju u libanskom Bejrutu, gde se dogodila snažna eksplozija, izjavila je portparolka Bele kuće Kejli Makinani.

Pažljivo pratimo i budite uvereni da ćemo to pažljivo pratiti“, rekla je Makinanijeva na brifingu.

A američka Centralna komanda (CENTKOM) saopštila je da nema informacije o mogućim uzrocima eksplozije.

„Ne možemo ništa da vam kažemo o tome“, odgovorio je predstavnik CENTKOM-a na molbu Sputnjika da prokomentariše saopštenja na društvenim mrežama da bi uzrok eksplozije mogao biti raketni napad.

​Komanda je, takođe, izrazila zabrinutost zbog izveštaja o smrtnim slučajevima i dodala da nema informacije da li su u nesreći povređeni američki državljani.

Američki Stejt department saopštio je da je spreman da pomogne Libanu.

„Pažljivo pratimo saopštenja o eksploziji u Bejrutu 4. avgusta. Izražavamo duboko saučešće porodicama poginulih i povređenih i spremni smo da pružimo svu moguću pomoć. Blisko sarađujemo sa lokalnim vlastima kako bismo utvrdili da li je povređen građanin SAD. Nemamo informacije o uzrocima eksplozije“, rekao je portparol Stejt departmenta.

Eksplozija u blizini luke

Snažna eksplozija dogodila se u utorak uveče u lučkom delu Bejruta. Prema informacijama dopisnika Sputnjika, isprva se čuo mali pucanj, posle pet minuta pojavio se crno-beli dim, a zatim se dogodila snažna eksplozija i u nebo se podigao stub crvenog dima. Razbijeni su prozori na kućama u prečniku od nekoliko kilometara od epicentra. Mediji izveštavaju da ima najmanje 10 poginulih, dok je na stotine ljudi povređeno.

Libanska novinska agencija navela je da je epicentar eksplozije bio skladište pirotehnike, ali je kasnije direktor libanonske službe opšte bezbednosti general Abas Ibrahim negirao verziju o pirotehničkim sredstvima, rekavši da su detonirana druga eksplozivna sredstva, koja su bila uskladištena duže vreme.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala