Aja Sofija ─ crkva zbog koje je knez Vladimir pokrstio Rusiju /video/

© Depositphotos.com / SeregalsvAja Sofija
Aja Sofija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više od hiljadu godina Aja Sofija je bila najveća bogomolja na svetu. Kad su knezu Vladimiru Velikom izaslanici opisali ovu crkvu, u kojoj „nisu znali da li su na nebu ili na zemlji“, on je odlučio da primi hrišćanstvo i pokrsti celu Rusiju.

Aja Sofija, Crkva Svete Mudrosti, važan je svedok i Velike šizme, a jedno vreme je bila i katolička katedrala, da bi padom Konstantinopolja postala džamija, pa muzej, pa opet džamija...

Poništivši odluku Kemala Ataturka, Redžep Tajip Erdogan je izazvao negativne reakcije celog sveta – od Amerike, preko Evropske unije, do Rusije. U Crnoj Gori i Grčkoj održavane su protestne liturgije.

Ni svi muslimani ne podržavaju ovu odluku. Ipak, danas se u Svetoj Sofiji narod ponovo moli Alahu. Mermerni pod prekrivaju tepisi. Budne oči svetaca sa mozaika i fresaka ne dopiru više do ljudi – gledaju u zavese, kao što su u osmansko doba gledale u malter.

Unesko nije dobio nikakve garancije od Turske da će sva vekovna svedočanstva koja ovaj jedinstveni spomenik nosi biti sačuvana. I pored svega, Aja Sofija odoleva sudbini i posle 15 vekova. Naviknuta na promene svoje svrhe, preživeće i novu transformaciju. Za nju su vekovi godine.

Sve najzanimljivije informacije iz duge i burne istorije Crkve Svete Mudrosti saznajte u videu koji smo priredili za vas:

Pročitajte još:

► Možemo li sprečiti da Nemanjići postanu Nimani, a Bogorodica Ljeviška – džamija

► Mitropolit Amfilohije: Sveta Sofija ostaje nerazoriva i neuništiva

► Dugo očekivano pojačanje ruske vojske: „Supervatrogasac“ Be-200 postaje ubica podmornica /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala