Završni pregled: Vakcina stvorila imunitet na koronu kod ruskih vojnika

© Sputnik / Press service of the Ministry of Defence of the Russian Federation / Uđi u bazu fotografijaDobrovoljci u eksperimentalnoj fazi vakcine u Rusiji
Dobrovoljci u eksperimentalnoj fazi vakcine u Rusiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Završni pregled dobrovoljaca na kojima je testirana vakcina protiv virusa korona u bolnici „Burdenko“, pokazao je da je kod svih razvijen imunitet na kovid 19, saopštili su iz Ministarstva odbrane Rusije.
„Glavna vojna bolnica Ministarstva odbrane ’Burdenko‘ obavila je 3. avgusta završni medicinski pregled dobrovoljaca – učesnika u kliničkom ispitivanju vakcine protiv virusa korone, na kojoj su zajedno radili Ministarstvo odbrane i Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju ’Gamalej‘“, navodi se u saopštenju.

Prema protokolu kliničkog ispitivanja, dobrovoljci su 42 dana nakon prve vakcinacije došli u bolnicu, gde su detaljno pregledani.

„Rezultati pregleda su jasno pokazali da kod svih postoji imunitet koji je razvijen zahvaljujući vakcinaciji. Nije bilo nikakvih nuspojava kod dobrovoljaca“, naglašeno je u saopštenju.

Kako se navodi, ovim se može tvrditi da je vakcina bezbedna.

Podsetimo, ispitivanje vakcine, na kojoj su radili Ministarstvo odbrane Rusije i Nacionalni istraživački centar za mikrobiologiju i epidemiologiju „Gamalej“, počelo je u junu. Eksperimentalnu vakcinu su prvi primili vojnici-dobrovoljci.

S tim u vezi oglasio se i predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je rekao da su ključni zahtevi za vakcinu protiv virusa korona njena dokazana efikasnost i bezbednost, kao i da poverenje u nju mora biti apsolutno.

Inače, u Rusiji trenutno 17 naučnih instituta razvija 26 varijanata vakcina protiv virusa korona.

Pročitajte još:

Rusija: Završena klinička ispitivanja vakcine protiv virusa korona

Ruski ministar zdravlja: Vakcinacija će biti dobrovoljna

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala