Nosilac najjače opozicione liste u Crnoj Gori: Imamo dobitnu kombinaciju da promenimo vlast /video/

© Sputnik / Nebojša PopovićKuči su razvili trobojku dugu 70 metara u Podgorici
Kuči su razvili trobojku dugu 70 metara u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Verujemo da koalicija „Za budućnost Crne Gore“ na izborima 30.avgusta može da osvoji 26 od 81 mandata. To je pobednička kombinatorika koja bi omogućila da se sa demokratama i koalicijom URA izborimo za promenu vlasti u Crnoj Gori posle 30 godina.

Ugledni profesor Mašinskog fakulteta dr Zdravko Krivokapić ovako za Sputnjik prognozira ishod parlamentarnih izbora i plasman liste koju predvodi kao vanpratijska ličnost, a koju čine Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Narodni pokret i Prava Crna Gora kao i još nekolicina udruženja i vanstranačkih ličnosti.

Opredelili smo se, ističe Krivokapić, da radimo čisto i pošteno i da se ne obaziremo na ono što je bila praksa režima da podvalama, podmetanjima,  lažnim inofmracimama pravi zbrku u narodu.

- Zato smo se odlučili da nosimo čiste bele košulje, jer čistota koja je devičanska u Crnoj Gori u je uvek bila takva da ako kumu ne donesete belu košulju vi ste ga uvredili. Mi upravo želimo da Crnu Goru izmirimo po svim pitanjima. Ona je podeljena, rapolućena, kum sa kumom se ne gleda, brat brata ne voli, prijatelj zazire od prijatelja. Došlo je vreme da imamo Crnu Goru kakva je uvek bila a ona to zaslužuje svojim dostojanstvom.

Kako će „Za budućnost Crne Gore“ parirati vlasti koja drži sve poluge u svojim rukama?

- Tako što ćemo svi zajedno pokušati da promenimo Crnu Goru i i vratimo je na tradicionalne i univerzalne vrednosti. Iako Crna Gora ima mali broj stanovnika, 580.000, to je neverovatan ljudski potencijal koji treba iskoristiti u spoju sa prirodnim resursima i napraviti bolju budućnost.To je ono oko čega smo se okupili. Naravno, sve partije imaju svoje profile. Ja ne pripadam nijednoj partiji, želim da budem nestranačka, nezavisna ličnost, jer je to jedini način da svojim autoritetom pokušate da pomirite različite političke interese. Ta razlika treba da nam bude prednost. Ovoga puta ona spaja što je dobar put ka uspehu. U narodnu postoji izreka „posle svetog Ilije, sunce sve milije“. Verujem da će najmilije sunce da se desi 30.avgusta na izborima.

Šta ste preduzeli da sprečite moguće manipulacije glasovima?

- Za početak, ako imate zvanične podatke da u Crnoj Gori imate 580.000 stanovnika a 541.000 upisanih birača jasno je da ta računica nema logike. Analize govore da populacija starosne dobi do 18 godina čini obično 22-25 odsto, iz čega proizilazi da u Crnoj Gori možete imati maksimalno 440.000 građana koji učestvuju na izborima. Ta velika razlika od oko 100.000 glasova je startna pozicija koju ne možete da zanemarite. Mi smo već preduzeli neke stvari da suzbijemo te mogućnosti: zapretili smo svima koji izađu na glasanje a nemaju pravo da će biti procesuirani. Drugo, srpemni smo da na svim biračkim mestima odradimo savesno svoj posao. Takođe, Crna Gora je jedinstvena po tome što je predlog da predsednik na nekom biračkom mestu može da igra ulogu epidemiologa i kaže: imate koronu, ne možete da glasate. Crna Gora je zemlja čuda ali mi želimo da je preporodimo. Jedan strani diplomata me je nedavno pitao kako onda mislimo da učestvujemo na izborima. Rekao sam: učestvujemo tako što ćemo da pobedimo. Oni startuju sa formulom jedan, a mi starutjemo sa nacionalnim ponosom, fićom. Ali morate imati u vidu da je Crna Gora brdsko-planinska pa je to jedina šansa da će fića pre stići do cilja nego bolid. Iskreno se nadam da će tako i da bude prevashodno zahvaljujući narodu. Bez ozbira na početnu prednost, ako izlaznost bude veća od 73 posto pobednici na ovim izborima biće opozicione stranke.

Da li strahujete od incidenata do kojih može doći ukoliko vlast shvati da gubi?

- Dešavanja u Budvi su verovatno bila neku proba jer režim je naučio da pravi eksperimente na štetu građana. Taj eksperiment nije uspeo i verujem da se neće ponoviti 2016. godina. Da ne verujemo u ovaj proces ne bismo u njega kretali. Možemo da napravimo odgovarajuće scenarije koji će dati adekvatan odgovor na sve situacije. Verujem da se NATO neće mešati a mi kao koalicija smo se dogovorili da ćemo poštovati sve međunarodne sporazume. Takođe evidentno je da ljude koji imaju ogromno iskustvo u politici znaju kakav odgovor treba dati u određenoj situaciji. Primer je hapšenje episkopa Joanikija, kada je iako je bilo projektovano da vladika završi u zatvoru u Spužu ipak se to nije desilo. Zašto? Zato što se desio narod. I ovoga puta mni verujemo u taj narod a i narod veruje da je ovaj trenutak kada jedino može da promeni nonoš to nije promenjeno do 30 godina. Svi ćemo se u ovom delu opozicije potruditi da uradimo ono što je najbolje za građane CG.

© Skrinšot, JutjubZdravko Krivokapić: Spremni za bilo kakve ustupke samo da na kraju dođe do toga kada će se vlast u Crnoj Gori promeniti posle 30 godina.
Nosilac najjače opozicione liste u Crnoj Gori: Imamo dobitnu kombinaciju da promenimo vlast /video/ - Sputnik Srbija
Zdravko Krivokapić: Spremni za bilo kakve ustupke samo da na kraju dođe do toga kada će se vlast u Crnoj Gori promeniti posle 30 godina.

S kojom platformom koalicija ide na izbore i šta bi bio njen prvi potez ako pobedi? Da li bi to recimo moglo biti povlačenje Zakona o veroispovesti ili čak priznanja Kosova?

- U ovom trenutku mogu samo da iznesem samo svoj stav. Platforma se još razrađuje. Ono što je sigurno to je da se desio narod i da se u Crnoj Gori zahvaljujući litijama čuo glas: ne damo svetinje, ne damo Crnu Goru, više ovako ne može. To je glas koji moraju svi da čuju i uvaže, bez obzira da li se radi o inostranim predstavnicima ambasada ili o trenutnoj vlasti. Narod sigurno neće dozvoliti da ovaj put bude prevaren i mislim da će to pitanje da se reši uz volju naroda. Ubeđeni smo takođe da bez obvira što režim uporno isnistira na dva neprijatelja prema kojima je usmerio sve svoje strele a to su Beograd i Moskva da će narod ipak sve prevazići. Čak mislim da je njihova artiljerija pogrešno usmerena i da izaziva obrnuto, jer ne možete nekog ko je tokom čitave istorije stajao uz vas da tako jednostavno zaboravite. Narod dobro pamti dobročinstva koja su dolazila upravo iz Beograda i Moskve. Mi želimo, a nadam se i ostale opozicione stranke, da promenimo intenciju da narod glasa jedan dan a onda prepušta glas četiri godina nekom ko će da ga zastupa tako što jednoumono, pritiskom na taster donosi ovakve i onakve odluke. Ako dođemo na vlast trudićemo se da služimo narodu. Zakon o slobodi veroispovesti je pokazao sve slabosti ovog sistema i to je jedan od glavnih razloga zašto će u ovom izbornom procesu da se desi promena koja će sigurno biti nabolje.

Da li je već izvesno ko bi bili partneri vaše koalicije posle izbora?

- U ovom trenutku nema konačnog dogovora ali prirodna koalicija koja se nameće jeste zasigurno ove dve gupacije – naše koalicije Za budućnost Crne Gore i Demokrata. Uveren sam da će i URA da pređe cenzus i da se pridruži ovoj grupaciji. To je svakako dobitna kombinacija. Ne mogu da vam otrkivam mnoge elemente o kojima razgovaramo, ali mi smo spremni za bilo kakve ustupke samo da na kraju dođe do toga kada će se vlast u Crnoj Gori promeniti posle 30 godina.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala