Vojni ekspert: Dodatnih 1.000 američkih vojnika u Poljskoj nisu pretnja Rusiji

© AP Photo / Krzysztof ZatyckiAmerički vojnici u Poljskoj
Američki vojnici u Poljskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka o dodatnom slanju američkih vojnika u Poljsku ne predstavlja suštinsku pretnju za Rusiju, zbog čega ne treba preuveličavati taj korak, izjavio je penzionisani general-potpukovnik Jevgenij Bužinski, koji je vodio Međunarodnu upravu za sporazume Ministarstva odbrane Rusije.
„To ni na koji način ne može da ugrozi Rusiju. Hiljadu vojnika je svega jedan bataljon. Na tome će se sve i završiti“, smatra ekspert.

Prema njegovim rečima, teško da će Sjedinjene Američke Države preduzimati dalje korake u bliskoj budućnosti, uključujući otvaranje vojne baze u Poljskoj.

„Tramp pokušava da svede troškove na mininum. Izdržavanje vojnika u inostranstvu nije jeftino zadovoljstvo, iako Poljska preti da će ih izdržavati o svom trošku, ali ja smatram da dugoročno neće uspeti u tome, jer je poljsko ‘o svom trošku’ – zapravo o trošku Evropske unije i, pre svega, Nemačke“, konstatovao je general.

Podsetimo, Sjedinjene Američke Države i Poljska završile su u ponedeljak pregovore na kojima je odlučeno da u Poljsku bude poslato dodatnih hiljadu američkih vojnika. Šef Pentagona Mark Esper je istakao će ta odluka Amerike omogućiti „efikasno obuzdavanje Rusije“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala