Ubijali su i ljude koji nisu pretnja: Svedočenje o akcijama britanskih specijalaca

© Foto : printskirn Pripadnik eltne britanske specijalne jednice SAS
Pripadnik eltne britanske specijalne jednice SAS - Sputnik Srbija
Pratite nas
Strahovi pripadnika britanskih Specijalnih vazduhoplovnih službi (SAS) da će se zbog ubistva nedužnih civila u Avganistanu biti procesuirani, obajvljeni su u mejlovima koje je visokom sudu dostavio jedan avganistanski civil, Saifulah Jar, koji zahteva istragu ubistva članova njegove porodice u napadu SAS-a.

Stariji oficiri britanske Specijalne vazduhoplovne službe (SAS) izrazili su veliku zabrinutost u mejlovima zbog jedinice SAS-a nazvane „skitnica“, koja je pogubila nenaoružane civile u Avganistanu 2011. godine, objavio je „Tajms“.

Navodni mejlovi otkrili su da su u periodu od tri meseca najmanje 33 osobe ubijene tok noćnih racija njihovih kuća i to nakon što su se predali.

U jednoj od poruka komandant SAS-a je rekao da „uznemirujući“ navodi podižu verovatnoću da su „pripadnici jedinice sprovodili politiku ubijanja muškaraca čak i kad oni nisu predstavljali nikakvu pretnju“.

Deklasifikovani dokumenti sugerišu da postoji „jeziv obrazac“ ponašanja jedinice tokom smrtonosnih noćnih racija.

Majlovi su navodno deklasifikovani nakon što je državljanin Avganistana Saifulah Jar tražio pravdu za četvoro njegovih rođaka ubijenih u jednoj od noćnih racija. Prema izveštaju, kad je sudija pitao ministra odbrane Bena Valasa zašto su ti dokazi ranije odbijeni, on je odgovorio da „nisu novi“.

„To nisu novi dokazi i ovaj istorijski slučaj je već nezavisno istražen. Ovi dokumenti smatrani su delom nezavisne istrage koja je zaključila da nema dovoljno dokaza da se slučaj procesuira“, navodno je rekao ministar.

Istrage protiv jedinice SAS nazvane „skitnica“ pokrenute su 2017. nakon što su se pojavile informacije da su ove trupe navodno počinile „ratne zločine“, ubijajući nevine civile u Avganistanu i falsifikujući izveštaje misija kako bi prikrili ubistva. Vlada, međutim, nije bila voljna da nastavi istragu, čime je izazvala optužbe za zataškavanje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala