Srbija je dobila prvu poslanicu pod hidžabom: Ko je Misala Pramenković?

Pratite nas
Skupština Srbije danas je prvi put dobila poslanicu pod hidžabom. Reč je o dr Misali Pramenković, koja je u parlament ušla na listi Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića.

Prof. dr Misala Pramenković je rođena 1980. godine, a radi kao profesor islamskih nauka u Medresi „Gazi Isa-beg“. Potpredsednica je Stranke pravde i pomirenja i kao treća na listi te partije danas je poslala poslanik u Skupštini Srbije. Od maja 2016. bila je odbornica u skupštini grada Novog Pazara.

„Posebno ću se zalagati za prava žena, dece, status porodice“

U prvoj izjavi od ulaska u Skupštinu rekla je da od svog mandata očekuje da će svojim delovanjem i zalaganjem opravdati poverenje koje joj je ukazano, prenosi Blic.

„Nastavićemo ono što su naši poslanici u prethodnom mandatu započeli, mi smo stranka kontinuiteta, ali ću se posebno zalagati za prava žena, dece, status porodice“, rekla je za B92.net.

Pramenkovićeva je dodala i da je svakako i ranije trebalo da u Skupštini Srbije bude poslanica Bošnjakinja.

„Ali je značajno i to što ja nisam jedina“, zaključila je ona.

I u ranijim izjavama naglašavala je zaštitu i afirmaciju porodice, žene i deteta kao svoj fokus u bavljenju politikom.

„Porodica je osnovna, temeljna ćelija društva od čijeg kvaliteta zavisi kvalitet i budućnost same zajednice. Žena je stub porodice i, u svetoj ulozi majke, ali i u drugim porodično-društvenim ulogama faktor je od čijeg moralnog i mentalnog kvaliteta zavisi i kvalitet zajednice. Zbog toga se u SPP-u i zalažemo za dostojanstven život kako muškaraca, tako i žena. Nažalost, činjenica je da neke probleme, pritiske i zloupotrebe više osete žene nego muškarci. Žene kao i muškarci imaju obavezu, ali i pravo da podižu društvo, promovišu dobro i sve univerzalne vrednosti. S druge strane, izbegavaju i odvraćaju od svega što je loše i to svako u skladu sa svojim potencijalima, mogućnostima, pozicijama“, izjavila je jednom prilikom.

Predsednik stranke iz koje dolazi, Muamer Zukorlić, ranije je izjavio da je Pramenković ugledna profesorka i majka četvoro dece, kao i da je primer žene koja je uspela da uskladi i porodicu i karijeru i da bude politički aktivna.

„To će i za parlament Srbije biti osveženje i obogaćenje“, ocenio je Zukorlić.

Tradicionalna nošnja i navijački simbol

U parlament je danas u tradicionalnoj nošnji iz svrljiškog kraja ušao predsednik Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić.

On je bio poslanik i u prethodnom sazivu, a svako svoje obraćanje u sali počinjao je rečenicom da dolazi iz najlepšeg kraja Srbije.

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović nije ostavio prostora za nagađanje koji mu je omiljeni klub, pa se tako u Skupštinu Srbiju danas pojavio sa maskom Crvene zvezde.

Podsećamo, u Skupštini Srbije danas su potvrđeni mandati novih narodnih poslanika koji su potom položili zakletvu, čime je zvanično konstituisan novi saziv parlamenta.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala