Kipar odbio da dodatno oporezuje ruske oligarhe

CC0 / Pixabay / Zastava Kipra
Zastava Kipra - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je pokrenula proceduru raskidanja sporazuma sa Kiprom o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, nakon što nisu uspeli da ga prilagode zahtevima ruskog predsednika Vladimira Putina, saopštila je pres-služba ruskog Ministarstva finansija.
Dva ministarstva prethodno su razgovarala o usaglašavanju zakonodavstava, ali rusko Ministarstvo finansija je došlo do zaključka da kiparski predlozi neće dati željeni efekat za podršku nacionalne ekonomije, već će doprineti otoku značajnog dela kapitala iz Rusije, saopštila je pres-služba.

Prema različitim procenama, ruske kompanije su samo 2018. godine prebacile na Kipar više od 1,4 biliona rubalja, a 2019. više od 1,9 biliona rubalja.

Kako se ističe, s obzirom na tesne ekonomske i istorijske veze između država, ruska strana je predložila da se ove sedmice razgovara o kompromisnim rešenjima, ali je taj predlog odbijen. Procedura raskidanja sporazuma počeće danas, 3. avgusta.

Ministarstvo finansija Kipra saopštilo je da ništa ne zna o planovima Rusije da raskine sporazum.

„Čekamo. Po meni, nema razloga za raskid sporazuma. Razmenili smo imejlove, optimistični smo u tom pogledu“, rekla je predstavnica Ministarstva, istakavši da su pregovori i dalje u toku.

Ruski predsednik Vladimir Putin je krajem marta predložio da se sa 15 odsto oporezuju prihodi u vidu dividendi, koji se prebacuju na račune u inostranstvu. On je upozorio da će Rusija jednostrano raskinuti sporazume sa zemljama koje ne prihvate predlog. Osim Kipra, reč je o Luksemburgu i Malti.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala