Kina će izgraditi duplikat laboratorije u Vuhanu na granici sa Rusijom

CC0 / / Vakcina – ilustracija
Vakcina – ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sedam laboratorija koje bi mogle raditi sa najopasnijim patogenima, pojaviće se u Kini do 2026. godine, navodi se u kineskom nacionalnom programu za osiguranje bezbednosti. Za sada u zemlji rada samo jedna takva laboratorija – u Vuhanu.

Laboratorija u Vuhanu će vodeća, kroz koju će se vršiti međunarodna saradnja, između ostalog i sa Svetskom zdravstvenom organizacijom. Ostale će podeliti oblasti istraživanja. Na primer, ona koja će biti otvorena u blizini ruskih granica, u području Harbina, baviće se zoonoznim infekcijama, kojima pripada i virus korona. Tom laboratorijom će upravljati Kineska akademija poljoprivrednih nauka. 

„Harbin je centar provincije Hejlungđang, gde se nalaze mnoga prirodna žarišta virusa encefalitisa, kuge. Tako da je logično i opravdano to što će se laboratorija nalaziti tamo. Kini je sada važno da intenzivnije izrađuje metode za otkrivanje i borbu protiv prirodnih žarišta infekcija koje se sreću na njenoj teritoriji, kao i da spreči donošenje tih infekcija iz drugih država“, rekao je listu „Izvestija“ dopisni član Ruske akademije nauka Sergej Netesov.

Po njegovim rečima, i Rusija u Habarovsku ima sličnu laboratoriju. Pošto je njeno postojanje opravdano postojanjem nekoliko prirodnih žarišta opasnih infekcija na teritoriji Habarovskog kraja, njen rad ne izaziva nikakve sumnje kod kineske strane.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala