Hoće li Evropa odbraniti od SAD svoj suverenitet u sektoru gasa? /video/

Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
Energija Sputnjika s Jelicom Putniković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Danas može da se nastavi izgradnja „Severnog toka 2“, saopšteno je iz Danske energetske agencije (DEA). Rok za žalbe na novu odluku Danske, da cevi ovog gasovoda mogu da budu položene u njihovim teritorijalnim vodama ističe 3. avgusta, a Danci su objavili da radovi mogu da budu nastavljeni čak i u slučaju da žalba bude podneta.

Tako, zvanično, pada u vodu i poslednji „klip“ koji su protivnici ruskog gasa u Evropi pokušali da postave u mašineriju „Gasproma“ i energetskih kompanija, partnera ruskom gasnom gigantu na ovom projektu. Podsetimo, iz Vašingtona su donate nove sankcije svima koji učestvuju u izgradnji „Severnog toka 2” ali su menadžeri ovih kompanija digli glas i poručili Amerikancima da je završetak gasovoda „pitanje evropskog suvereniteta“.

O energetskoj budućnosti Evrope, pre svega u sektoru gasa – gde SAD pokušavaju da uvuku i NATO (Američki Kongres pripremio je predlog zakona kojim se Vašington poziva da poveća isporuke gasa Evropskoj uniji i saveznicima NATO-a) kako bi smanjio isporuke energenata iz Rusije – ali i drugim gasnim projektima koji se završavaju ili planiraju uz poprilične tenzije među onima koji su za i protiv, Jelica Putniković u današnjoj „Energiji Sputnjika“ razgovara sa Vojislavom Vuletićem, predsednikom Skupštine Udruženja za gas Srbije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala