Gde je nestao Grenel: Priština u ofanzivi u Americi zaobilazi Belu kuću

© AP Photo / Visar KryeziuRičard Grenel
Ričard Grenel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Posle otkazanog sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Beloj kući, koji je trebalo da organizuje Ričard Grenel, ali ga je sprečila optužnica protiv Hašima Tačija, izgleda kao da kosovski Albanci izbegavaju ovog specijalnog predstavnika Donalda Trampa zaduženog za dijalog o Kosovu.

Koordinator kosovske vlade u dijalogu sa Srbijom Skender Hiseni u Vašingtonu sastaje sa specijalnim predstavnikom SAD za zapadni Balkan Metju Palmerom, ali je „zaobišao“ Ričarda Grenela. Hiseni je trebalo da se sastane i sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, ali je on odbio da ga primi.

Direktor „Srpskog spoljnopolitičkog kruga“ i bivši ambasador Milisav Paić smatra da ignorisanje Grenela nije dobro, jer time Albanci pokazuju da ih ne zanima šta sadašnji predsednik Amerike misli.

„Pitanje je da li su kosovski Albanci uopšte i tražili da se sa njim vide. Očigledno je da prema njemu imaju rezerve, jer misle da on pokazuje veće razumevanje za poziciju Srbije. Iz tog razloga idu na razgovor sa onima koji ih i podržavaju. Međutim, nijedan stav u vezi sa Kosovom ne može da prođe bez saglasnosti Bele kuće. Ali, Priština pokazuje da vidi zaštitnika samo u ’dubokoj državi‘ Amerike“, objašnjava naš sagovornik.

Grenel se „pritajio“, Priština se oslanja na „duboku državu“

Paić kaže da kosovski Albanci veruju da će Tramp izgubiti izbore i zbog toga se drže svojih starih oprobanih prijatelja.

„Hoće da pokažu da im je stalo da imaju dobar dijalog i kontakte sa tom Amerikom, a sastanak sa Grenelom bi sve to doveo u pitanje“, misli Paić.

Demo Beriša, predsednik „Matice Albanaca u Srbiji“, ne misli da je Ričard Grenel ispao iz igre, već da se samo „pritajio“.

„Nije očekivano da će Grenel nastaviti da se bavi započetim poslom sve do septembra kada je predviđen susret Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija. Hiseni je otišao zapravo na konsultacije sa predstavnicima te američke duboke države, da čuje kako bi trebalo da se kosovski pregovarački tim ponaša“, ističe Beriša.

Pritisak preko Pompea na Lajčaka

Drugi povod zbog čega je kosovski koordinator za dijalog nameravao da se sastane upravo sa Pompeom, pre svega je odnos američkog diplomate sa evropskim pregovaračem Miroslavom Lajčakom, sa kojim se već sastajao ranije po pitanju dijaloga Beograda i Prištine.

„Oni će sada sve učiniti da odugovlače sa pregovorima, nadajući se da će Tramp izgubiti izbore. Dakle, ići će na pregovore, ali ništa se neće konkretno dešavati pre završetka izbora u SAD.“

Nebojša Čović, bivši šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, smatra da je za Grenela pronalaženje rešenja za Kosovo i Metohiju bio trenutni projekat.

„On se sada bavi pitanjima koja mogu da imaju indirektan uticaj na reizbor Donalda Trampa. Za Ameriku je ovo naše pitanje irelevantno za Trampovo biračko telo, a trenutno im je prioritet motivisati što više Trampovih glasača da izađu na izbore“, tvrdi Čović.

Bela Kuća i Grenel u prvoj polovini ove godine bili su motivisani da se dođe do rešenja za KIM, ali ostaci duboke države i EU su to aktivno sprečili objavljivanjem optuženog predmeta za Tačija. To je, tvrdi Čović, smišljeno urađeno upravo da ne bi došlo do zakazanog sastanka sa Grenelom.

Svi čekaju izbore u Americi

„I Grenel i Bela kuća sad imaju preče stvari, što ne znači da se u slučaju reizbora Trampa Grenel neće ponovo vratiti na istu poziciju. Ono što u ovom momentu brine je to što je Hiseni pokušao da se sastane sa Pompeom, birokratom iz vremena demokrata, koji još imaju poziciju u Stejt departmentu. Hiseni je bio mudar potez Prištine, ovi američki sagovornici prema njemu će biti prijemčiviji i otvoreniji nego što bi bili sa nekim iz terorističke OVK. Ovo je važan trenutak i za nas i mi moramo hitno svoju strategiju i pristup da prilagodimo novim okolnostima i vrlo pažljivo da odgovorimo na ovu prištinsku demokratsku ofanzivu“, ističe Čović.

Mediji već pišu da su slabe šanse za drugi sastanak Beograda i Prištine u Vašingtonu.

Jer, Evropska unija je već preuzela glavnu ulogu u dijalogu, a neuspeh sastanka 27. juna u Vašingtonu smanjio je angažman Sjedinjenih Američkih Država i specijalnog izaslanika Ričarda Grenela u tom procesu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala