Anketa u Bugarskoj: Rejting Radeva najbolji, a Borisova ─ duplo lošiji

© Flickr / ResoluteSupportMediaZastava Bugarske
Zastava Bugarske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Skoro 40 odsto učesnika (39,3) sociološkog istraživanja u Bugarskoj smatra da bi najbolji izlaz iz trenutne krize bio da vlada podnese ostavku i da budu održani prevremeni parlamentarni izbori. Ispitanici najbolje ocenjuju rad bugarskog predsednika Rumena Radeva, dok je rad bugarskog premijera Bojka Borisova ocenjen duplo lošije.

Istovremeno, malo manji procenat ispitanika (36,8 odsto) veruje da bi bilo bolje da vlada radi do kraja mandata, koji ističe na proleće 2021. godine. Takve rezultate pokazala je anketa agencije za sociološka istraživanja „Alfa istraživanje“.

Preko 40 procenata učesnika ankete visoko je ocenilo rad bugarskog predsednika Rumena Radeva – 43,6 odsto. S druge strane, rad bugarskog premijera Bojka Borisova i njegove vlade ispitanici su ocenili lošije – 23,1 odsto i 13,3 odsto. Nisku ocenu dobio je i državni tužilac Ivan Gešev – 12,9 odsto.

Interesantna je činjenica da bi većina ispitanika podjednako želela da vidi kao sledećeg šefa vlade aktuelnog premijera Borisova (11,6 odsto) i predsednika Radeva (11,4 odsto).

Sa korupcijom niko ne može da izađe na kraj

Više od polovine učesnika ankete takođe smatra da nijedna stranka nije u stanju da izađe na kraj sa korupcijom (54,17 odsto). To mišljenje dele i kada je reč o pojedinačnim političkim ličnostima: 49,6 odsto njih smatra da nijedan političar ne može da se izbori sa korupcijom.

Najviše poverenja po tom pitanju uživa Radev – 20,1 odsto, iza njega je Borisov – 11,1 odsto, a na trećem mestu je šoumen i lider stranke Postoji takav narod, Slavi Trifonov – 10,9 odsto. Lider glavne opozicione snage, Bugarske socijalističke partije, Kornelija Ninova dobila je svega 3,2 odsto glasova.

Najveći broj ispitanika (47,1 odsto) smatra da će ostavka državnog tužioca Ivana Geševa najverovatnije pomoći zemlji da izađe iz krize.

Bojko Borisov u Briselu: Potez koji je sve iznenadio - Sputnik Srbija
Narod traži ostavku bugarskog premijera, a on smenjuje ministre

Druga najverovatnija opcija biće konsenzus između aktuelnih parlamentarnih stranaka i da vlada ispuni svoje obaveze (40,5 odsto). Ostavku vlade i prevremene izbore preferiralo bi 39,7 odsto ispitanika, dok bi 38 odsto više volelo nastavak protesta sve dok se zahtevi ne ispune. Sazivanje Narodne skupštine Bugarske i promene ustava podržava 28 odsto ispitanika.

Ranije je veliki deo učesnika anketa – 60 odsto, izjavio da podržava proteste. Anketa je obavljena od 23. do 30. jula na zahtev sajta „Dnevnik“, a u njoj je učestvovalo 1.017 osoba.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala