Amerika povećava vojni kontingent u Poljskoj

Pratite nas
Sjedinjene Američke Države i Poljska završile su pregovore na kojima je odlučeno da u Poljsku bude poslato dodatnih hiljadu američkih vojnika, izjavio je šef Pentagona Mark Esper i dodao će ta odluka Amerike omogućiti „efikasno obuzdavanje Rusije“.
„Sjedinjene Američke Države i Poljska završile su pregovore o proširenom sporazumu u odbrambenoj sferi. Sporazum će omogućiti povećano trajno prisustvo otprilike oko hiljadu vojnika“, navedeno je u pismenom saopštenju Espera.

Kako kaže, zaključivanje tog sporazuma povećaće mogućnosti obaveštajne službe, u oblasti nadzora, kao i podrške za infrastrukturu kontingenta koji je već razmešten u Poljskoj.

Ruski raketni sistem „Iskander M“ - Sputnik Srbija
Na prebacivanje američke vojske u Poljsku, Rusija će odgovoriti raspoređivanjem raketnih sistema

U saopštenju ministar odbrane SAD ističe i da će sporazum omogućiti „jačanje obuzdavanja Rusije i istovremeno jačanje NATO-a“.

„Sporazum sa Poljskom će omogućiti da se pojača obuzdavanje Rusije. Njime će se takođe ojačati NATO i odagnati zabrinutost naših saveznika. Naše povećano prisustvo na istočnom krilu NATO-a pružiće veću fleksibilnost i na strateškom nivou i u sprovođenju pojedinačnih operacija“, istakao je Esper.

On je podsetio da se u Poljskoj na rotacionoj osnovi nalazi već 4.500 američkih vojnika.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala